Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Prevencija stigme – poboljšanje mentalnog zdravlja u zajednici“

damar omladineNakon što je naše Udruženje „Damar omladine“ u prostorijama Udruženja PROI, 20. maja, potpisalo sporazuma o saradnji u implementaciji antistigma kampanje u okviru projekta „Prevencija stigme – poboljšanje mentalnog zdravlja u zajednici“, krenuli smo i sa prvim aktivnostima.

Želimo  vas obavijestiti da je rubrika o mentalnom zdravlju na stranici Udruženja PROI počela sa radom. Možete je pogledati na  linku: http://www.ugproi.com/bs/.

Nosilac projekta je Udruženje PROI, a partnerske organizacije su Udruženje Optimizam, Udruženje majki djece s posebnim potrebama „Radost života“, UG Trezvenost, Damar omladine iz Visokog, Udruženje Svjetlost Drine iz Goražda, te Udruženje Lotos iz Zenice i Udruženje EDUS iz Sarajeva

Antistigma kampanja se realizira u okviru Projekta mentalnog zdravlja u BiH podržanog od strane Švicarske agencije za razvoj i saradnju. Kampanja je usmjerena prema mladima, a glavni cilj je razvijanje pozitivne percepcije i podizanje nivoa znanja o mentalnim bolestima kao i usvajanje antidiskriminatorskih stavova kod mladih u vezi sa problemima mentalnog zdravlja.

Kampanja će se pripremati u periodu juli – septembar, a bit će implementirana u sedmici obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja, 10. oktobra, 2013.