Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Početak socijalnog dijaloga

pocetak dijaloga sindikatPremijer Zeničko-dobojskog kantona Munib Husejnagić, ministrica pravosuđa i uprave Romana Brkić i  V.D. ministrica za finansije Nada Delibašić razgovarali su u ponedjeljak 8. jula sa predstavnicima Kantonalnog odbora Saveza sindikata, sindikata privrede, uslužnih djelatnosti, grupacije sindikata radnika budžetskih korisnika, sindikata osnovnog obrazovanja te srednjeg i visokog obrazovanja koje su predstavljali Mirnes Isaković, Namik Hadžić, Pero Milovanović, Esad Grahić, Selvedin Šatorović i Dževad Hadžić.

Poslije više od godinu dana otvorena su vrata kantonalne Vlade predstvnicima ovih radničkih organizcija. Zastoj socijlnog dijaloga, kazali su učesnici ovog razgovora, nije donio koristi ni jednoj strani. Zajedničko sagledavanjem svih problema u kojima se nalazi, najprije cijela zajednica zbog izraženih privrednih teškoća, a potom gotovo sve skupine radnika organizovane u sindikate, jedini je način međusobnog razumijevanja, ispostavljanja zahtjeva, njihovog rješavanja i dolaženja do zajedničkog cilja.

Premijer ZDK Munib Husejnagić sa ministrima je upoznao članove sindikalnih rukovodstava sa aktuelnim stanjem u Kantonu sa posebnim osvrtom na listu dugovanja u kojoj izvršne presude po tužbama radnika po kolektivnom ugovoru čine najveću stavku. Konstatujući da se zakonske obaveze moraju ispunjavati, premijer je od sindikata tražio razumijevanje i realnost u pronalaženju prije svega načina da se zaustave nova utuživanja. To rješenje se može nači samo u dogovoru sa sindikatom.

Predstavnici sindikata su se stavili na dispoziciju Vladi ZDK u rješavanju nagomilanih problema, ali na način da to bude jedinstveno za sve radnike. Izrazili su spremnost za dijalog o izmjenama kolektivnih ugovora, ali kroz vraćanje jedinstvene politike plata.

Sindikalni lideri su sa odobravanjem prihvatili spremnost Vlade da se počnu izdvajati sredstva za ozbiljnije namirivanje sudskih rješenja po tužbama.

Sastanak u Vladi ZDK, konstatovali su njegovi učesnici, nije trebalo završiti posebnim zaključcima jer se ovaj susret smatra nastavkom jednostrano i nepotrebno prekinutog socijalnog dijaloga koji će, već kod narednih susreta imati konkretniju formu.