Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Faris Pinjo: “Confero” je glavni krivac zašto sam poželio da nikada ne prestanem glumiti”

faris pinjo1Svjedoci smo da postoji mnogo mladih talenata u našem gradu, najčešće su to nogometaši, rukometaši, muzičari, glumci… Ovo je priča sa jednim talentiranim i svestranim momkom. Njegovo ime je Faris Pinjo, učenik je trećeg razreda Gimnazije “Visoko” u Visokom. Završio je Osnovnu muzičku školu “Avdo Smajlović” u Visokom, također je član teatarske skupine “Confero”, kao i Udruženja omladine “Damar”.

Za početak mi reci nešto o sebi. Sve što misliš da bi drugi trebali da znaju.

Uvijek mi je to bilo najteže pitanje od svih. A također mislim da je bolje da drugi pričaju o meni, istinu naravno. Ali evo da ne bude da nisam odgovorio nešto što sigurno niko do sada ne zna o meni. Kao mali dječak sam htio postati kuhar, a također sam skupljao i salavetice sa svojim drugaricama iz ulice. Naravno, imao sam najveću kolekciju.

Poznato je da si učenik trećeg razreda gimnazije. Šta planiras u budućnosti?

Ukratko, u skorijoj budućnosti je u planu snimanje moje autorske pjesme “Ti i ja”, i spot za istu. A ako Bog da, kada završim srednju školu, planiram upisati Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu, ali nisam stavio školu na prvo mjesto i dobro se kajem zbog toga.


Poznato je da je tvoja velika ljubav sviranje gitare i gluma, možes li mi reći kako je sve to počelo i otkud želja za tim?

Mnogi kažu, to je moj život, to je moja ljubav, za mnoge stvari. Ja nisam ljubitelj takvih izjava. Ja sam naučio dijeliti ljubav kroz umjetnost i ja je osjećam također. Ali i dalje umjetnost nije postala moj život, nego samo jedan od ljepših dijelova. A počelo je davno. Sa roditeljima, sa učiteljicom… I onda sam upisao muzičku školu gdje sam počeo svirati. Počeo sam glumiti u septembru 2011. Nisam siguran odakle se javila želja za svim tim, ali drago mi je što jeste.

Gdje glumiš i koje nagrade si osvajao?

Udruženje mladih ljubitelja scenskih umjetnosti “Confero” je glavni krivac zašto sam poželio da nikada ne prestanem glumiti. Jednu sezonu glumim i u Teatru “Total” gdje također uživam u nevjerovatnoj atmosferi. Sa Conferovom predstavom “Kolo nesreće” , u režiji Rasima Pavice sam dobio nagradu za glumačko ostvarenje ove godine u Konjicu. Također na istom festivalu, sa Totalom sam sa svojim prijateljima osvojio prvu nagradu u kategoriji amaterskih srednjoškolskih pozorišta sa predstavom “Tvrdica” u režiji profesorice Vere Muzaferije. No najveća nagrada od svih su riječi moga režisera, prijatelja, brata… Nakon premijere predstave “Kolo nesreće” Rasim Pavica me jako zagrlio i rekao: “Bravo, paša moj “

Šta smatraš svojim najvećim kvalitetom?

Puno puta sam razmišljao o tome i stvarno ne znam odgovor.

Šta voliš raditi u slobodno vrijeme?

Volim sve što vole mladi. (smijeh) U slobodno vrijeme čitam stare časopise. Ne bi niko povjerovao koliko je zanimljivo. Volim sve sportove, ali najviše uživam u igranju nogometa i stolnog tenisa kada god imam priliku za to.

Šta bi poručio onima koji će čitati ovaj intervju?

Ako su sa nekim posvađani trenutno, da se pomire.

{youtube}GNCmR6DnIqI{/youtube}

(Razgovarao: Faris Garib)