Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

ASA Prevent dobitnik specijalnog prizanja

jazvin 2Projekt “100 najvećih u privredi” BiH, koji Poslovne novine (izdanje Privredne štampe d.o.o. iz Sarajeva) realizuju već 26 godina i ove godine okrunjen je dodjelom priznanja vodećim kompanijama u BiH prema ostvarenim rezultatima u 2012. godini. Ceremonija dodjele priznanja najboljim među najboljim održana je danas u poslovnoj zgradi Moje Banke u Sarajevu.

Specijalno priznanje Poslovnih novina “Srebreni pečat”, za ukupne rezultate poslovanja u 2012. godni, koji podrazumijevaju doprinos razvoju bh. privrede i zapošljavanja, kao i doprinos lokalnoj zajednici, ove godine dodijeljen je ASA Prevent grupaciji.

Najveći izvoznik u BiH po konsolidovanim rezultatima poslovanja u 2012. je već četvrtu godinu zaredom Prevent BH d.o.o. Visoko, ispred Aluminij d.d. Mostar i ArcelorMittal Zenica d.o.o., dok su po konsolidovanim rezultatima poslovanja u 2012. najveći po neto dobiti BH Telecom d.d. Sarajevo, Telekomunikacije Republike Srpske a.d. Banja Luka Telekom Srpske a.d. Banja Luka i MTEL a.d. Banja Luka i JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar. 

jazvin 1„Grupacija je već četvrtu godinu zaredom dobitnik prizanja za najvećeg izvoznika. U protekle tri godine otvorili smo blizu 3000 novih radnih mjesta i utrostručili izvoz. Ovakvi rezultati su prije svega zasluga naših uposlenika te njihove posvećenosti i predanosti strategiji Prevent grupacije”, izjavio je Almir Jazvin, predsjednik Uprave Preventa BH te dodao kako lista „100 najvećih“ pokazuje da u Bosni i Hercegovini ima kompanija koje mogu parirati drugim evropskim kompanijama što je svakako dobra poruka stranim investitorima. 

Rang-liste 100 najvećih kompanija u BiH, koje već tradicionalno objavljuju Poslovne novine, ove godine urađene su prema unaprijeđenoj metodologiji. Podaci su obrađeni za sve pravne osobe iz cijele BiH, koje su predale svoje završne račune za 2012. godinu. Kompanije su, kao i do sada, rangirane prema veličini (velike, srednje i male) u četiri kategorije – ukupni prihod, neto dobit, izvoz i investicije.

Urednica Alena Ahmetspahić-Fočo izjavila je kako Poslovne novine realizirajući i ove godine projekt “100 najvećih u privredi” podižu svijest javnosti, privrednika i političara o važnosti stvaranja pozitivnog poslovnog okruženja za dalji razvoj privrede, ali i države BiH. 

Prevent.ba/Visoko.co.ba