Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ministri SBB-a u vladi ZDK i zvanično podnijeli ostavke

sbb ministriMinistri SBB-a u vladi ZDK danas i zvanično podnose ostavke. Tako će bez funkcija ostati Đemil Ugarak – ministar Ministarstva za privredu, Mirsad Isaković – ministar Ministarstva finansija i Ekrem Tuka ministar Ministarstva za boračka pitanja. Za danas je u Zenici zakazana sjednica Skupštine ZDK, a 35 poslanika na stolu su dočekale i zvanične ostavke tri ministra iz SBB-a. U pismenim ostavkama se između ostalog navodi da se povlače zbog odluke SBB BiH u kojoj se definiše da se povlače iz izvršne vlasti u svim kantonima u Federaciji Bosne i Hercegovine i da su zbog toga dužni ispoštovati i postupiti po toj odluci stranke.

Već ranije 17. juna iz KO SBB-a ZDK su izvjestili javnost da će njihovi predstavnici istupiti iz izvršne vlasti i naveli kao razlog loše opće stanje kantonalnih izvršnih vlasti u cijeloj Federaciji BiH. Osnovne razloge ovakve odluke vidjeli su u nedovoljnom obimu participacije u istoj, te nemogućnost da se, shodno tome, na adekvatan način odgovori na krizu i probleme kojih je evidentno sve više u Zeničko-dobojskom kantonu. Navodno prijedlozi SBB-a za rješavanje problema uglavnom su nailazili na nerazumijevanje zbog čega se kriza još više produbljuje i kanton vodi u bezizlaznu situaciju.

Visoko će ovim potezom KO SBB ZDK izgubiti ministarsku poziciju na kojoj je bio Đemil Ugarak, ali postoje ozbiljne indicije kako bi visočkom OO SDP-a moglo pripasti Ministarstvo za boračka pitanja na čijem čelu bi se našao aktuelni predsjednik OO SDP-a Visoko i nekadašnji načelnik Općine Faruk Salčinović.