Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Upriličena promocija četiri romana Visočanina Šemse Bećara

promocija romana semse becara

Večeras je, u organizaciji JU „Gradska biblioteka“ Visoko, u Velikoj sali Općine Visoko, u susret mjesecu ramazanu, upriličena promocija književnih djela visočkog pisca Šemse Bećara. Četiri romana, koja još nikada nisu promovisana u Visokom, večeras su predstavljena svim posjetiocima, a promotori, pored samog autora, bili su Izet Mujezin i studentica Lejla Bećar, koja je čitala odlomke iz ovih romana.
Prema riječima autora, ovi romani, koji su izdati tokom protekle decenije, bazirani su na historiji Bošnjaka i Bosne i Hercegovine, naročito na onoj lošoj strani naše historije, u proteklih 200 godina. Teška, bremenita i burna historija našeg naroda i naše zemlje koji su u protekla dva stoljeća prošli kroz svojevrsnu katarzu je ono što je tematika oko koje mnogi razgovaraju i polemišu, razrađena je u ovim romanima kao i sami naslovi: “Hasan-beg sa Glasinca”, “Oluja sa Balkana”, “Tragovi sokola” i “Alemdarove izgubljene pobjede”, dovoljan su poziv svim čitaocima da pobliže upoznaju ova djela, dodao je za našu redakciju autor, Šemso Bećar.
Također, autor je ovu priliku iskoristio da najavi i svoja nova djela koja će se također doticati historije našeg naroda, pa tako najavljuje i roman o Srebrenici koji bi trebao da potraži uzroke genocida počinjenog u tom gradu, ali i druga djela sa sličnom tematikom.

Organizatori ove kulturne manifestacije, JU „Gradska biblioteka“ Visoko, najavili su još niz projekata u budućnosti koji bi trebali da rade na razvijanju svijesti kod građana Visokog kada je u pitanju književnost, sa posebnim dodatkom da bi čitaoci trebali da krenu od ovih romana, autora koji dolazi iz našeg grada.

 

{joomplucat:1020 limit=14|columns=4}