Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Zemaljski praznici kroz istoriju prastarih naroda

gorancakic visokoSolsticij ili suncostaj 19-22 juni je astronomski termin za trenutak u kojem Sunce dostiže svoju najveću ugaonu udaljenost u odnosu na ekvator, odnosno, trenutak kada Sunce dostiže najsjeverniju odnosno najjužniju tačku na Zemlji. Ime je izvedeno iz riječi latinskog jezika sol (sunce) i sistere (stajati), jer Sunce tada “miruje”. Solsticij može biti zimski ili ljetni. Ekvinocij i solsticij su povezani sa godišnjim dobima. Kod jednih naroda, oni dijele godišnja doba, dok kod drugih predstavljaju sredinu.

 mt_ignore: solisticij
Misterija dalekih zemalja i naroda, kalendar.

 mt_ignore: solisticij2
Položaj dijelova zemlje na dane solsticija

Ko su Sumeri?
Wikipedia

Sumer (ili Sumerija, na sumerskom ki-en-gir) je starinski naziv za područje južne Mezopotamije od doba naseljenja Sumeraca do vremena Babilona.
Izraz “Sumerac” je ustvari eksonim (ime dato od druge skupine ljudi), koji su prvo upotrebljavali Akađani. Sumerci su sami sebe zvali “crnokosi ljudi” (sag-gi-ga) a njihovu zemlju “mjesto prosvijećenih gospodara” (ki-en-gir). Akadska riječ Šumer vjerovatno predstavlja ovu riječ sa naglaskom. Mnogi smatraju da su sumerci, sa jezikom, kulturom, i možda čak i izgledom, drukčijim od njihovih semitskih susjeda, bili osvajači ili migranti, mada je teško reči kada se je ovo dogodilo i odakle su to Sumerci došli. Neki arheolozi smatraju da su Sumerci u stvari autohotni stanovnici Mezopotamijskih ravnica. Neki drugi predlažu da se samo sumerski jezik može zvati “sumerski” jer nije nikad ni bilo zasebne “Sumerske” etničke grupe. Sumerski jezik se smatra kao osamljeni jezik u lingvistici jer ne pripada ni jednoj poznatoj ježičnoj porodici, u usporedbi s akadskim, koji pripada afroazijskoj jezičnoj porodici.
U najranijim vremenima, Sumer je bio podjeljen u nekoliko neovisnih gradskih-država, čije su granice bile određene kanalima i graničnim kamenima. Svaki grad je u središtu imao hram zaštitnom bogu grada i pod vladavinom svećenika ili kralja, koji je bio značajno uključen u vjerskim događajima grada. Neki od većih gradova ovog doba su bili Eridu, Kiš, Lagaš, Uruk, Ur, i Nipur. Dok su ove gradovske-države napredovale i razvijale se, zahtjeli su da dokažu prventsvo među ostalih pa je sljedećih 1000 godina bilo puno ratovanja o vodi, trgovini, i porezu od nomadskih plemena.
Postoji spisak Sumerskih kraljeva sa tradicionalnim spiskom ranih dinastija, no, značajan dio spiska je samo mitologija. Prvo ime na spisku za koje postoje arheološki dokazi je to od Enmebaragesija Kiškog, čije se ime također spominje u epi o Gilgamešu. Zbog ovoga, mnogi historičari sada smatraju da je Gilgameš bio stvarni kralj Uruka.
Lagaška dinastija je poznata zbog važnih građevina, a i zbog toga što je jedno od prvih carstva u zabilježenoj historiji bilo to od Eanatuma Lagaškog, koji je pripojio skoro sav Sumer, uključujuči Kiš, Uruk, Ur, i Larsu. Osim toga, njegovo carstvo je doseglo čak do Elama i Perzijskog zaljeva.
Lugal-Zage-Si, svećenački kralj Umme je srušio Lagaš dinastiju, zauzeo Uruk, napravio ga svojom prijestolnicom, i tako stvorio svoje carstvo od Perzijskog zaljeva do Sredozemlja. On je bio zadnji etnički Sumerski kralj prije dolaska Sargona Akadskog.
Dobro je kad se u Visoko „dovuče“ dosta posjetilaca a da oni nisu ni svjesni da sve što im se priredi nema nikakvog smisla sa gradom Visoki.
Poturati tuđe praznike koji  nemaju nikakve veze sa Bosnom i Hercegovinom predstavlja zločin i prema starim sumerima a posebno prema prastanovnicima iz doline rijeke Bosne.
Dobro, možda će Zavičajni šta naplatiti po potpisu ugovor kojim će biti definisana prava i obaveze  stranaca u Visokom.
 Koliko ja znam u BiH se može ući samo sa vizom  iz onih zemalja   koje imaju isti vizni režim kao i Bosna i Hercegovina bez obzira odakle su ti korijeni organizatora skupa..
Moj drug  bio je u Babilonu pa sjetno kaže :“ Manite se ljudi budaleštine“.

{youtube}w9w4l1VPy4U{/youtube}