Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visočki interesi i njihovi zastupnici

visoko mensud becarGrađani općine Visoko već dugi niz godina čekaju od vladajuće klike koje se „grčevito bore“ za visočke interese, da Visokom vrate prijeratni sjaj, kada smo bili jedna od najperspektivnijih Općina u bivšoj državi sa intenzivnim razvojem. Sjaj  kojeg svi priželjkujemo po svemu sudeći je daleko, a što je još gore iz dana u dan je sve dalje i dalje.

Danas zastupnici visočkih interesa u stilu velikih spikera postavljaju pitanja koja su trebala davno biti postavljena, a problemi koji su predmet tih pitanja su davno trebali biti riješeni, i to upravo od strane onih koji pitaju, jer su oni na ime obećanja tokom silnih kampanja da će riješiti te probleme u svojim lokalnim zajednicama dobivali podršku građana, te dodatno učvršćivali pozicije stečene višegodišnjom lojalnošću stranačkim šefovima. Cjelokupno političko djelovanje visočkih zastupnika tokom svih ovih godina svelo se upravo na postavljanje suhoparnih pitanja, kojima se žele pokupiti jeftini dnevno- politički poeni, bez davanja konkretnih prijedloga ili pokretanja inicijativa da se problemi počnu rješavati, ponavljam počnu, jer su rješenja daleko, a iskreno sumnjam da ih ova postavka naših zastupnika može uopće riješiti. Za građane općine Visoko u ovom trenutku je bolje  tražiti odgovor na pitanje zašto se odobrena sredstva iz Evropskih fondova ne mogu realizovati na našoj Općini i ko je odgovoran za nerealizaciju navedenih sredstava. To su prava pitanja, pod uslovom da ih smijemo postavljati.

Zastupnici visočkih interesa su narod doveli u takvo stanje da se narodne mase  zadovoljavaju i postavljenim pitanjem  koje je vezano za njihovu lokalnu zajednicu, umjesto da od svojih zastupnika s pravom očekuju nove investicije i radna mjesta koja su im obećavali.

Ako znamo da su smo na dnu samo po sebi se nameće pitanje kako dalje i gdje je rješenje?

Rješenje je u istini koja je bolna ali i najdraža. To znači da zastupnici naših interesa moraju  priznati da su nesposobni da visočkim građanima vrate sjaj koji su nam obećavali da će vratitit. Visočani ili bolje reći “gradski oci” koji su u ovim poslijeratnim  godinama iz različitih privatnih i stranačkih jazbina pokušavali da gospodare svim društvenim tokovima moraju priznati činjenicu da su građane i visočku privredu doveli u provaliju iz koje je izlaz težak.

A zašto? Radi svojih sujeta i zadovoljavanja svojih ličnih ambicija i ciljeva. Nažalost, trend zadovoljavanja ličnih ambicija i ciljeva preko leđa građana je još na snazi samo sa nekim novim likovima pod istim partijskim imenom.

Mi u Visokom moramo priznati da sve što se pozitivno desilo u Visokom, mislim prije svega na privredni razvoj koji je temelj za izgradnju svih drugih segmenata društva, desilo se zahvaljujući ljudima koji su došli sa strane i pokazali, a i danas pokazuju kako se gradi i stvara nova vrijednost.

Tu činjenicu bez razloga nadobudnim neću reći Visočanima već različitim sivim eminecijama i zastupnicima naših interesa je  najteže priznati i prihvatiti.

Da su naši zastupnici smogli snage da istini pogledaju u oči, da priznaju da su drugi sposobniji i pametniji, da imaju iskrenije nijete, mi danas ne bismo morali tražiti imaginarne investitore po svijetu da spase što se još može spasiti, nego bi došli na noge ljudima koji su svakodnevno tu sa nama i koji su spremni već sutra uložiti svoj novac u KTK, Vitex, Zemljoradnička zadruga Visoko i slično.

Možda se iz navedenog krije i odgovor na rješenje političke krize i u Visokom. Da li je došlo vrijeme  da Visoko konačno krene  sa nekim drugim ljudima u političke vode, upravo onima koji su dokazali da znaju i da prije svega imaju iskrene nijete što je ključ uspjeha svakog posla pa tako i političkog?

Možda će upravo oni sa „strane“ okupiti one Visočane koji su svih ovih godina promovisali svoj grad svojim rezultatima i postgnućima u životu, ali od aktualne vlasti nisu bili prepoznati, odnosno nisu dobili šansu da se njihovi kapaciteti iskoriste i za opće društveno dobro.

Ako želimo ići naprijed ili barem pokušati ići, morat ćemo početi gledati šta nam se nudi, a ne ko nam nudi. Sve što je dobro i pozitivno, sve što može doprinijeti našem napretku treba bezuslovno prihvatiti, a sve što vodi stagnaciji ili još gore propadanju bezuslovno moramo osujetiti. Naši dosadašnji zastupnici su nam samo patriotski govorili o visočkom interesu, kroz koji su samo uspjeli da sebe obezbijede, vjerovatno narod još nije došao na vlast.

Nisu nama krivi ni Zeničani, niti Sarajlije, imali smo mi svojih zastupnika uvijek na svim nivoima vlasti od predsjedništva države do mjesnih zajednica, samo od toga nismo imali koristi, a mi smo ih ustoličavali svojim glasovima.

Istini za volju bilo je i onih koji su govorili o narodu i njegovim interesima i zastupali interese narode u pravom smislu te riječi, ali su oni vrlo brzo završavali karijeru jer se nisu uklapali u visočki interes i interes njegovih zastupnika.

(Autor teksta: G.L/Foto: Mensud Bečar)