Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

U četvrtak hitna sjednica Skupštine ZDK sa samo dvije tačke dnevnog reda

skupstina zdk 2013Evidentnu krizu vlasti u ZDK oni koji jesu vlast u našem kantonu, a to je SDP, nakon smjene premijera Fikreta Plevljaka i ministra Ministarstva za prostorno uređenje, saobraćaj i komunikacije i zaštitu okolice Raifa Seferovića, te nakon povlačenja iz izvršne vlasti tri ministra SBB-a, pokušat će po hitnom postupku da dovedu u “normalno” stanje i funkcionisanje na narednoj sjednici Skupštine ZDK. Rekonstrukcijom vlade ZDK na mjesto novog premijera iz zeničkog SDP-a bi trebao doći Munib Husejnagić, dok bi na mjesto ministra Seferovića trebao doći Edin Terzić. Predsjedavajući Skupštine ZDK Sretko Radišić sazvao je 40. (HITNU) sjednicu za 20.06. i sa samo dvije tačke dnevnog reda koje se tiču SDP kadrova u izvršnoj vlasti ZDK, dok je još nepoznanica ko bi mogao doći na tri ministarske pozicije koje ostaju upražnjenje izlaskom SBB iz vlasti. Postoji objektivna mogućnost da bi možda i NSRZB mogla da dobije jednu od pozicija, a uzimajući u obzir dobar rezultat ove stranke u Visokom, moguće je da Visokom pripadne ponovno jedna ministarska pozicija, tako da bi u tri godine Visoko iz tri različite stranke imalo ministre na različitim pozicijama (SDA, SBB, NSRZB). Međutim, s obzirom da Zenica kao glavni grad po vlastitom ubjeđenju smatra da treba dominirati u političkom životu ZDK i da treba diktirati izgled kako zakonodavne, tako i izvršne vlasti sve je moguće i sve je izvjesno kao što je i do sada bilo u ove tri godine raznoraznih neprirodnih koalicija i različitih interesa i borbi za ličnu korist pod plaštom borbe za interese stranaka.

POZIV ZA SJEDNICU

Na osnovu člana 50. stav 2., a u vezi sa članom 53. stav 3. Poslovnika Skupštine Zeničko-dobojskog kantona sazivam 40. (HITNU) sjednicu Skupštine Zeničko-dobojskog kantona za dan 20.06.2013. godine /četvrtak/, u sali 301/III sprat Aneksa zgrade RMK Prometa u Zenici, u 11,00 sati.

Za sjednicu predlažem:

D N E V N I  R E D

  1. Prijedlog Odluke o imenovanju premijera Zeničko-dobojskog kantona
  2. Prijedlog Odluke o razrješenju Raifa Seferovića, ministra Ministarstva za prostorno uređenje, saobraćaj i komunikacije i zaštitu okolice

NAPOMENA: Materijali za predloženu tačku dnevnog reda će se dostaviti na samoj sjednici Skupštine, shodno odredbi člana 53. stav 4. Poslovnika Skupštine Zeničko-dobojskog kantona.

S poštovanjem

PREDSJEDAVAJUĆI                                                                                  

Sretko Radišić