Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Iz Radovlja prvo u Visoko, pa tek onda za Kakanj ili Zenicu

autoput visokoSa završetkom školske godine ponovo je aktualizirana priča o rekonstrukciji drugog od dva mosta koji se nalazi u mjestu Dobrinje na regionalnoj cesti Visoko-Kakanj. Mještani Buzić Mahale i Seoče su imali namjeru da rekonstrukciju navedenog mosta iskoriste i za izgradnju alternativnog puta koja povezuje Buzić Mahalu i Seoču. Međutim, prema  našim informacija trenutno za taj alternativni put nema sredstava ni iz kantona, niti Općine Visoko.  

Ono što je građanima konkretno ponuđeno je 20.000 KM da se saniraju udarne rupe na određenom dijelu puta u Buzić Mahali, a da građani zauzvrat dozvole prolazak automobila kroz Buzić Mahalu, jer su prema našim informacijama građani Buzić Mahale i Seoče katagorični da će blokirati prolazak kroz svoja naselja isključivo iz razloga da se zaštiti i ono malo puta što je ostalo, a što je izgrađivano putem samodoprinosa.

Navedenu punudu predstavnicima mjesnih zajednica Buzić Mahala i Dobrinje/Seoča uputila je Načelnica Općine Visoko, na zajedničkom sastanku koji je održan u zgradi Općine.

Ponovo napominjemo da je ovo još jedan dokaz površnosti u radu naših organa. Naime, resorno kantonalno ministarstvo je po svim uzusima prvo trebalo da sagleda i obezbijedi alternativne puteve, pa da tek onda ide u rekonstrukciju mosta.

Rješenje alternativnog puta za Kakanj je od interesa za sve građane naše Općine, s obzirom da će jedan dio građana Općine Visoko tokom rekonstrukcije mosta u Dobrinji biti izložen dodatnom trošku i opterećenju i na onako oronuli porodični budžet.

Uzmite samo na primjer da stanovnici MZ Radovlje koji krenu u Kakanj ili Zenici moraju doći prvo u Visoko, zatim uredno platiti putarinu, koju svakako plaćaju kroz gorivo i registraciju i ko zna kroz šta još.

Svi građani koji putuju prema Zenici i Kaknju morat će htjeli ili ne, plaćati ionako preskupi autoput, ako se ne riješi pitanje alternativnog puta.

Stoga bi svi savjesni građani trebali uzeti učešće u rješavanju ovog problema. Ne tako davno svjedoci smo već jedne rekonstrukcije mosta na ovom dijelu puta Visoko-Kakanj i problema sa kojima smo se susretali.