Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Idemo nigdje, uskači!

belma kahvic 2Pad popularnosti ekskurzije. Neki neće, neki ne mogu, a neki bi išli, ali neće jer im ne idu kolege.

Putovanje koje svi dugo očekujemo je zasigurno ekskurzija. Bilo da je to u osnovnoj ili srednjoj školi, svi je jedva čekaju. Znamo da to nisu samo puko razgledavanje i obilaženje poznatih turističkih destinacija, nego vrijeme kada u društvu, daleko od kuće i uobičajenih obaveza i pogleda, uživamo u novim neočekivanim dešavanjima, provod, upoznavanje novih zemalja i ljudi, običaja i kultura… To je skup stvari koje čine jednu cjelinu, a ona jedan doživljaj koji će se pamtiti, prepričavati i ostati svima kao vječna uspomena. Ona treba da bude „šlag na tortu“ u jednoj od naših životnih prekretnica. Završetak druženja, učenja i neprospavanih noći uz knjigu!

Još uvijek se sjećam putovanja koja su obilježila odlaske u osnovnu školu. Bili smo uzbuđeni nekoliko mjeseci prije očekujući naše prvo zajedničko putovanje, a zadnjih dana nismo mogli ni učiti, ni igrati se, a ni spavati!

No, šta kada znate da se nešto o čemu ste maštali neće ostvariti?! 

Koliko god ona bila surova, moramo biti svjesni stvarnosti.

I ove godine, neki učenici neće moći osjetiti zadovoljstvo ekskurzije i čari koje ona nudi.

Svi znamo da vlada kriza, a ekskurzija zahtijeva dosta ulaganja. Tako da i ove godine, učenici nekih škola neće imati priliku posjetiti neko od poznatih turističkih mjesta, jer kako kažu, nema dovoljno zainteresovanih učenika. Ili finansijska situacija, koja nije kod svakog ista, zahtijeva različita mjesta tako da nema destinacije čija je cijena pogodna za sve.

Neki učenici ‘pak novac žele uložiti u nešto što će im kasnije koristiti, polaganje vozačkog ispita.

Dok se neke škole i učenici, još drže tog običaja, pa pored svih obaveza i ove godine odlaze na putovanje.