Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Učesnici skupa šalju poruke poput “Stabilna Turska, stabilna Evropa” i “Mir u Turskoj, mir u svijetu”

bih turska zenicaU organizaciji nekoliko desetina nevladinih organizacija i udruženja građana u Zenici na trgu Alije Izetbegovića  tačno u podne počeo je prvi skup podrške za mir i jedinstvo u Republici Turskoj, javlja novinar agencije Anadolija.

Predsjednik Skupštine ratnih vojnih invalida i jedan od organizatora skupa Mujo Aganović, kazao je kako očekuju veliki broj ljudi na skupu, do 1.000 građana iz Zenice i drugih gradova u blizini.

“A koliki god bude odziv, važno je znati da ovdje Bosanci i Hercegovci žele dobro stanje i mir u Republici Turskoj, te bratstvo i slogu. Mi želimo da Turska nastavi sa svojim prosperitetom, a ne da Tursku bilo ko pretvori u Libiju ili u neki takav drugi primjer”, rekao je on.

Skup organizuju “Bošnjačka Asocijacija 33” Sarajevo, Udruženje građana “RVI paraplegičari ZDK”, UDNRP “Zlatni ljiljan” Žepče, nevladina organizacija “Input”, UDNRP “Zlatni ljiljan” Zenica, JOB Žepče, Organizacija demobilisanih boraca Žepče, UG “Dlan” Zenica, “Aktivna Bošnjačka mreža ABOM” Sarajevo, Udruženje porodica šehida i poginulih boraca “Zlatni ljiljan”Zenica, Udruženje ”Pokret enklave Srebrenica i Žepe”, Udruženje žena ”Podrinje”, UG “Baton” Zenica, UG “Dar prirode” Zenica, UG “Knjiga – Izvor” Zenica, UDNRP ZDK “Ljiljan”, UG “Zelene beretke” Željezno polje i Udruženje ”Tursko-bosanskog prijateljstva – Bosfor” Sarajevo.

Predsjednik Asocijacije Mostovi prijateljstva BiH-Zenica Jasmin Imamović je, u izjavi za Anadoliju, kazao da će učesnici skupa podrške poslati poruke poput “Stabilna Turska, stabilna Evropa”, “Mir u Turskoj, mir u svijetu”, kao i da će biti pružena podrška turskoj Vladi.

U Turskoj 17 dana traju protesti zbog izgradnje tržnog centra na mjestu gdje se nalazi historijski park Gezi, u blizini centralnog istanbulskog trga Taksim.