Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Utvrđeni kriteriji o načinu bodovanja u zasnivanju radnog odnosa u obrazovanju

satorovic trifunovicMinistar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Mirko Trifunović, predsjednici Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja ZDK Selvedin Šatorović i Dževad Hadžić potpisali su, u Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, usaglašeni tekst novih kriterija o načinu bodovanja kandidata prilikom zasnivanja radnog odnosa nastavnika, stručnih saradnika i odgajatelja i ostalih zaposlenika u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima na područku Zeničko-dobojskog kantona.

Na pripremi ovog teksta intenzivno se radilo tri mjeseca i svi učesnici, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, Ministarstvo za boračka pitanja ZDK, Sindikati osnovnog i srednjeg obrazovanja ZDK, Udruženje prosvjetnih radnika ZDK, Aktivi direktora osnovnih i srednjih škola ZDK, su iznijeli svoja mišljenja.

Po riječima Maida Pračića, sekretara Ministarstva, došlo se do sveobuhvatnih rješenja.

-Činjenica je da ovi kriteriji sadržavaju poboljšanja prethodnih modela i prethodnog kriterija koji su se primjenjivali na osnovu analize uporedne prakse u primjeni. Smatramo da smo napravili veliki iskorak, u kvalitativnom  smislu, da će ovim biti zadovoljni naši budžetski korisnici i da će ovaj način postupanja novih kriterija ponovo poslužiti drugima u okruženju, kao uporedni pokazatelj, posebno boračkih zakona koji štite i daju prednosti boračkim populacijama, istakao je Pračić.

Po riječima ministra Trifunovića, ovim tekstom su otklonjeni nedostaci za koje je, u proteklom periodu, utvrđeno da treba mijenjati, a naročito po pitanju boračke populacije.

-Riješili smo to na kvalitetan način i omogućili prednost kroz bodove, koji su iskazani u kriterijima, uz punu podršku boračkih udruženja, a u saradnji sa Ministarstvom za boračka pitanja ZDK. Tromjesečna angažiranost u donošenju novih kriterija je pokazala potrebu da se, ne samo u sektoru obrazovanja, ostvarivanje dopunskih prava boraca i šehidskih porodica ugradi i u drugih sektorima, u javnim preduzećima, ustanovama, kazao je ministar Trifunović.

Kriteriji stupaju na snagu danom donošenja i bit će objavljeni u “Službenim novinama ZDK”, te će biti dostavljeni na daljnje postupanje školskim odborima svih osnovnih i srednjih škola kao obrazovnih javnih ustanova u državnoj svojini.

Potpisivanju teksta novih kriterija o načinu bodovanja kandidata prilikom zasnivanja radnog odnosa nastavnika, stručnih saradnika i odgajatelja i ostalih zaposlenika u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima na područku Zeničko-dobojskog kantona prisustvovali su i predstavnici Ministarstva za boračka pitanja ZDK, Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola ZDK i Udruženja prosvjetnih radnika ZDK.