Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Protesti poljoprivrednika ZDK-a završeni dogovorom sa kantonalnom vladom

protesti poljoprivrednici zdkČlanovi Udruženje poljoprivrednih proizvođača Zeničko-dobojskog kantona protestovali su danas ispred sjedišta Vlade ZDK-a, a   protesti su okončani nakon sastanka sa resornim ministrima u toj vladi. 

“Dogovorili smo se da se poljoprivrednicima izmiri dug u roku od 30 dana i protesti su okončani”  –  izjavio je za Fenu potpredsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača ZDK-a Seid Biogradlija. Zahtjevi poljoprivrednika su se odnosili  na isplatu dugovanja za proizvodnje iz 2012. godine – oko 650.000 KM i isplatu dugovanja za tzv. uređenje zemljišta – oko 2,8 miliona KM. 

“Od sume za poljoprivredne proizvodnje već je isplaćeno oko 250 hiljada KM, a  preostali dug bit će isplaćen u narednih 30 dana” – kazao je Biogradlija 

On je dodao da će u roku od 30 dana poljoprivrednicima biti isplaćeno još  milion  KM za uređenje zemljišta te da bi nakon rebalansa budžeta, koji tek predstoji, poljoprivrednici  trebali dobiti još 1,8 miliona KM za uređenje zemljišta. 

“Nakon ovog dogovora mi smo odustali od smjene ministra poljoprivrede u Vladi ZDK-a Bojana Bošnjaka. Njegov rad u narednom periodu budno ćemo pratiti. Ukoliko dogovor Vlada ne ispoštuje poljoprivrednici će štrajkovati ispred sjedišta Vlade dok se ne isplati sve ono što smo danas dogovorili” – zaključio je Biogradlić.