Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Okrugli sto o upravljanju čvrstim otpadom u ZDK

otpad limenka visokoU Zenici je danas održan okrugli stol posvećen pregledu trenutnog stanja i budućim potrebama u oblasti upravljanja čvrstim otpadom u Zeničko-dobojskom kantonu. 

Kako je Feni kazala predstavnica organizacije Centar za energiju, okolinu i resurse – “Cener 21” Azra Velagić, cilj ovog skupa je bio da se sagledaju buduće potrebe svih općina na području ovog kantona u vezi s pitanjem zbrinjavanja komunalnog ili drugih vrsta otpada te na koji način sa općinskih odlagališta preći na regionalne deponije.

Na skupu u Zenici su predstavnici federalnog ministarstva okoliša i turizma govorili o aktivnostima ovog ministarstva na realizaciji Federalnog plana za upravljanje otpadom 2012- 2017. 

Ovim planom je, navodi Velagić, predviđena izgradnja regionalnih sanitarnih deponija gdje će općine koje gravitiraju tom području moći odlagati otpad, a u ovom trenutku takve dvije deponije postoje na području Kantona Sarajevo i ZDK-a. 

Predstavnici Regionalne deponije “Mošćanica“ informirali su učesnike skupa o postojećoj infrastrukturi za prikupljanje komunalnog otpada i planu razvoja sanitarnog centra za upravljanje otpadom “Mošćanica“ te o potrebama za poboljšanje stanja upravljanja otpadom na nivou ZDK-a.

U BiH u porastu je broj organizacija i inicijativa na poboljšanju sistema upravljanja čvrstim otpadom. 

Serijom okruglih stolova i radionica koji se širom FBiH organiziraju o temi trenutnog stanja u upravljanju čvrstim otpadom na kantonalnim nivoima, Federalno ministarstvo turizma i okoliša nastavlja kampanju podizanja javne svijesti o upravljanju otpadom pod nazivom “Čist okoliš-čista savjest“, koju podržava Švedska međunarodna korporativna agencija za razvoj SIDA i Svjetska banka.