Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Šta ustvari hoće zenički SDP, da se ponaša kao Sarajevo?

sdp zdkSutra će se znati i zvaničan stav KO SDP-a spram inicijative OO SDP-a Zenica, a vezano za smjenu premijera Plevljaka i ministra Seferovića. Međutim interesantno je politički posmatrati ovu situaciju iz preostalih 11 gradova ZDK. Postavlja se objektivno pitanje zašto je taj OO SDP-a važniji i bitniji od recimo OO SDP-a Vareš??? Izuzev što u Zenici živi puno više stanovnika i potencijalnih birača na izborima? Dugo vremena su stizali pojedinačni vapaji nezadovoljstva iz OO SDP-a Visoko upućivani prema KO SDP ZDK o neravnopravnoj raspodjeli funkcija nakon implementacije rezultata Općih izbora kada je Visoko ostvarilo značajan rezultat. Niko nije reagovao niti je pomislio reagovati! Nedavno je FOM SDP-a Visoko zvanično poslao inicijativu za uvođenje Povjereništva u Visokom sa opširnim obrazloženjem – Niko nije reagovao !? Kakanj je imao ozbiljnih nesuglasica sa KO SDP-a još ranije, bilo je i napuštanja sjednica i ružnih riječi – Niko nije reagovao!? Zašto je to Zenica važnija od ostalih gradova i zašto se njihova inicijativa rješava po hitnom postupku !?

Šta se uopšte zamjera premijeru Plevljaku?

Zato što malo boravi u Zenici? Pa nije on samo premijer Zenice. Zato što je često u drugim gradovima kantona? Zato što zenička baza nije zadovoljna brojem zaposlenih Zeničana na budžetu? Zato što bi u kantonalnoj administraciji trebali raditi samo ljudi iz Zenice? Zato što mu nije strano otići u pravoslavnu crkvu, katolički samostan ili visočku medresu? Zato što razbija predrasude o tome da su svi socijaldemokrati ateiste i prilikom učenja fatihe ponaša se najnormalnije kao i svaki musliman? Možda zato što mu nije strano pohvaliti nekoga iz druge stranke, a ko dobro radi svoj posao?

Šta ustvari hoće Zenica? Zenica hoće da se ponaša kao Sarajevo u sistemu kakav jeste gdje većina javnih prihoda ide u glavni grad i glavne gradove kantona. Od 1996 do danas baš zbog tog razloga navijači Čelika na svakoj utakmici skandiraju protiv Sarajeva i mrze sve sarajevsko. Zašto Zenica misli da ima ekskluizivno pravo na budžet i raposdelu javnih funkcija? Ovdje se ne radi samo o SDP-u, tako se ponašaju i u drugim strankama iako u Zenici misle da su oni u podređenom položaju u odnosu na Tešanj, Kakanj i Visoko, što opet nije tačno, a dokaz je uvid u zaposlene u državnim firmama i kantonalnoj administraciji. Podsjećamo, odmah nakon rezultata Općih izbora iz 2010 godine kada je SDP ostvario tijesnu pobjedu automatski je i isključivo KO SDP-a tražio da premijer bude iz SDP-a i još direktnije je zahtijevano da to bude SDP kadar iz Zenice? 

Zašto recimo, ukoliko sutra KO SDP-a razriješi Plevljaka sa funkcije premijera ZDK na to mjesto ne bi došao neko iz Breze, Olova, Vareša ???? To su gradovi koji nakaradnim izbornim zakonom imaju najmanje šanse i gotovo nikad nemaju svojih predstavnika u značajnijem broju u Skupštini ZDK. Zašto premijer isključivo mora biti iz Zenice? Zato što je KO SDP ZDK nakon istupanja Željka Komšića prvi uputio ono sramno i ulizivačko pismo u Centralu stranke u Sarajevo? Hoće li sada biti normalno nakon smjene Plevljaka i ostalih ministara i onih koji su uz Plevljaka da nam po visočkim školama ima više učiteljica iz Zenice nego iz Visokog i neće više imati ko da postavi pitanje zašto u visočkom BH Telecomu zapošljavaju podobne kadrove i blisku rodbinu kadrova iz KO SDP-a ZDK?

Visoko ne zaslužuje da ima premijera, imali smo taj mandat u tri slučaja i bolje je da nismo, ali ukoliko umjesto Plevljaka zenički komunisti na mjesto premijera postave nekoga iz Zavidovića onda možda i ima nekog smisla njihovo nezadovoljstvo. Ali to se neće desiti naravno …