Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

20. godišnjica stradanja Bošnjaka – muslimana Han Ploče, Grahovaca, Tulice i Radanovića

dzenaza-hanplocaU mjesecu junu 1993.godine, komanda HVO-a u Kiseljaku je postavila ultimatum o bezuslovnoj predaji cjelokupnog muslimanskog stanovništva i pripadnika ARBiH, koji su se nalazili u selima Grahovci, Han Ploča, Tulica i Radanovići. U to vrijeme, u ovim selima je živjelo preko 1000 muslimana, što mještana, što raseljenih osoba protjeranih od strane srpske vojske. Nakon što na ultimatum nije odgovoreno, sve elitne i većina ostalih jedinica HVO-a stacioniranih u Kiseljaku i Kreševu, napale su ova sela i vrlo lahko savladale otpor pripadnika ARBiH koji su se zatekli u selima. U ovom napadu svoje učešće su imale i jedinice srpske vojske koje su iz pravca Rakovice pomogle da se ova sela definitivno očiste domicilnog stanovništva.

Nakon što su ušle u sela, jedinice HVO-a su u periodu od 12. do 16.06.1993. godine počinile stravične zločine:
–    zarobljeno je i ubijeno 78 osoba, od kojih su većina bili civili – stare i iznemogle osobe, teški invalidi,
     žene, pa čak i djeca od 13 godina, a sa njima je bio i imam džemata Han Ploča Omer ef. Drkić.
–    zarobljeno je i odvedeno u logore u Kiseljaku preko 400 osoba, gdje su premlaćivani, odvođeni na prisilni rad na  prvim borbenim linijama i na mnoge druge načine su maltretirani.
–    u selu Tulica spaljeno je skoro polovina kuća, a selo Grahovci je spaljeno do temelja
–    u selima Tulica i Radanovići su spaljeni mektebi, a na Han Ploči minirana  je  i spaljena džamija, koja je sagrađena 1878. godine. Preživjeli svjedoci pričaju da su dok je džamija gorjela igrali kolo i veselili se u džamijskom haremu, proslavljajući svoj zločin.

Poslije zločina, komanda HVO-a je angažovala posebnu jedinicu koja je imala za cilj uklanjanje dokaza o zločinu.

Sva tijela ubijenih, a koja nisu izgorjela u spaljenim kućama su ukopavana u pojedinačne i grupne grobnice, ili su definitivno uklonjena sa poprišta.

Do danas još nije poznato gdje su ukopani ili sklonjeni ostaci još 38 osoba, među kojima je i mjesni imam Omer efendija.

dzenaza-hanploca2Putem ove informacije pozivamo i Vas, novinare, da kroz svoj posao pokušate doprijeti do prave istine o zločinu koji je izvršen, a naročito do informacija koje bi nas odvele do sudbine i ostataka naših nestalih, te o procesuiranju odgovornih.

 U 2011. godini je jedan od zločinaca Miroslav Anić – Firga (ratni komadant voda u Specijalnoj jedinici Maturice, Hrvatskog vijeća obrane iz Kiseljaka) priznao krivicu i napravio sporazum sa Tužilaštvom. Taj sporazum je i prihvaćen od strane Suda. Monstrum je priznao da je svojom rukom u Grahovcima  ubio 15 muslimana, a veliki broj od njih se i danas vode kao nestali. Dio sporazuma je bio da će zločinac svjedočiti protiv drugih počinilaca i naredbodavaca, ali do  danas se to nije desilo.

Pored šutnje o ovom stravičnom zločinu, neprocesuiranja velikog broja odgovornih,  razočaravajući je i dosadašnji odnos tužilaštva i politike, pa i medija prema ovim žrtvama i njihovim porodicama. Porodice se sa pravom pitaju ko i kako uspijeva prekriti i  zataškati da se u javnosti, u medijima ne govori o ovom zločinu?  Ko od toga ima koristi?

PLAN OBILJEŽAVANJA 20. GODIŠNJICE:

Srijeda, 12. JUNI 2013. godine,
u 20:30 sati okupljanje na mjestu strijeljanja mještana Tulice u Tulici.

Subota, 15.06.2013. godine,
–      Tribina i promocija dokumentarnog filma Udruženja ilmijje BiH  „Imami šehidi“ ispred Šehidske džamije na Han Ploči u 19:30 sati,

GOSTI: Pokret “Majke enklava Srebrenica i Žepa” i “Žene Podrinja” i Predsjednik Udruženja Ilmijje prof.  Mensur  Pašalić

Nedjelja, 16.06.2013. godine Centralni dio obilježavanja:

09:30 sati u Tulici učenje jasina, tewhida i dove stradalim

11:30 sati u Grahovcima kod spomen obilježja  jasin i dova.

13: 00 sati poslije podne namaza u Šehidskoj džamiji na Han Ploči jasin, tewhid i hatma dova za sve šehide.

S poštovanjem!
                                                                                                   Organizacioni odbor
                                                                                                 

DA SE NIKAD NE ZABORAVI I NE PONOVI!

Posted in BiH