Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Rezultati ankete: SDA i dalje ima najviše simpatizera u Visokom

anketa screenshotU proteklom periodu na našem portalu mogli ste učestvovati u anketi u kojoj je anketno pitanje glasilo: ” Da su sutra izbori za koga bi glasali”. Do menenta zaključenja ove ankete glasalo je cca.1500 posjetilaca. Pored imena stranaka za koje se moglo glasati bila je i opcija “Sve su to isti lopovi” koja je ujedno bila i opacija sa najviše klikova 20,3% od ukupnog broja anketiranih. Pored postojećih stranaka koje participiraju u OV Visoko ostavili smo mogućnost glasanja za NSRZB kao stranku koja je imala značajan broj glasova i za koju se vezala priča “jedan glas = 100KM”, kao što smo ponudili i mogućnost glasanja za Demokratsku Frontu, novu stranku Željka Komšića koji je upravo 2008 godine na Općim izborima pobijedio u Visokom u utrci za člana predsjedništva BiH. Ako je vjerovati raspoloženju biračkog tijela na ovom uzorku od 1500 anketiranih vrijeme NSRZB u Visokom je prošlo, Demokratska Fronta dobila je povjerenje 9,9% anketiranih što je dosta manji procenat u odnosu na popularnost Komšića u Visokom iz 2008 godine.

Anketa je pokaza da je SDA i dalje najpopularnija stranka u Visokom  sa 19,2% podrške anketiranih, što je opet za 14,2% manje od procenta ostvarenog na proteklim lokalnim izborima. U padu  su i SBiH sa 3,4% dobijenih glasova u odnosu na 7,46% koliko su imali na izborima kao i SDP sa 10,3 u odnosu na 10,83% iz oktobra prošle godine. Neznatno poboljšanje je ostvario SBB sa 15,9% dobijenih glasova što je za 1,3% više nego na lokalnim izborima. Značajniji pomak je napravila A-SDA sa 18,3% onih koji su joj dali povjerenje u ovoj anketi za razliku od 13,64% sa prošlih izbora.

Anketa je u konačnici pokazala da je narod razočaran i da nakon silnih političkih trgovanja proteklih 8 mjeseci javnost ipak misli da su svi “oni” isti. Ali bez obzira na sve okolnosti i dalje se najviše vjeruje stranci SDA ili ustvari Visoko.co.ba najviše posjećuju simpatizeri ove stranke.

Od danas možete glasati u našoj novoj anketi u kojoj istražujemo kome od aktuelnih vijećnika javnost najviše vjeruje, odnosno ko je od 25 onih za koje smo glasali u proteklih 8 mjeseci opravdao ukazano povjerenje. Namjerno pored imena vijećnika nećemo navoditi imena stranaka iz kojih dolaze kako bi dobili rezultate koji pokazuje koliko na javnost imaju uticaja vijećnici kao osobe, a ne samo kao slijepi sljedbenici neke od politika.

{module 207}