Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Šansa BiH u poslovima obnove i izgradnje infrastrukture, ali i proizvodnji hrane”

semsudin mehmedovic zenevaDvodnevno zasjedanje Stalnog odbora Parlamentarne skupštine Mediterana za ekonomsku, socijalnu i saradnju u oblasti zaštite okoliša počelo je danas u Ženevi, a tema je “Korištenje trgovine za razvoj u Mediteranu”. 

Kako je u izjavi za Fenu kazao član delegacije Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović, prvi današnji panel je obilježen raspravom o političkoj stabilnosti kao preduvjetu za obnovu trgovinskih odnosa zemalja u regionu, naročito nakon “arapskog proljeća”. 

– S pravom se postavlja pitanje da li je okončano ili će se nastaviti te koje zemlje bi bile u fokusu. Te kako se postaviti u takvim okolnostima – kazao je.

Zatim se raspravljalo o ulozi Evropske investicione banke (EIB)  i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). 

– Očigledno je da ove dvije finansijske institucije prvenstveno interesuju energetski potencijali zemalja u regionu iz razloga energetske ovisnosti Evropske unije. Politike se zasnivaju na investiranje u demokratski razvoj zemalja regiona kojim bi se osigurala politička stabilnost i sigurnost – navodi Mehmedović. 

Naglašava da je šansa BiH u zemljama u kojima su demokratski procesi završeni na poslovima obnove i izgradnje infrastrukturnih objekata, ali i proizvodnji hrane jer se na tržistu po procjeni pojavljuje njen nedostatak ili je u EU cijena izrazito visoka. 

– Nema političke stabilnosti bez zapošljavanja u vlastitim zemljama, čime bi se smanjile i migracije stanovnistva s juga prema sjeveru, naravno uz obezbjeđenje demokratskih sustava – kaže Mehmedović.

Posted in BiH