Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Privrednici iz Burse posjetili visočke privrednike

bursaGrupa od 18 privrednika iz Burse danas je posjetila općinu Visoko, tačnije visočke privrednike. Posjeta je realizovana u organizaciji BIGMEV-a, Centra za razvoj odnosa sa Bosnom i Hercegovinom.

– Naša namjera i zadaća jeste da obezbijedimo partenere iz Visokog koji mogu razgovarati o biznisu sa turskim privrednicima. Ovo je prilika da se međusobno upoznaju biznismeni iz Burse i Visokog i sagledaju sve aspekte saradnje, koja se može razvijati u narednom periodu – kazao je jedan od visočkih privrednika, Džemal Čabarvdić.

U svojstvu domaćina danas je bio i Selmo Cikotić, koji je inače predstavnik BIGMEV-a.

– BIGMEV saradnju između BiH i Turske vidi kao saradnju koja ima jako veliki potencijal, ali u ovom trenutku vrlo nizak stepen realizacije. Vrlo je bitno razviti međusobno dobro poznavanje i dobro povjerenje. Ne mislimo da će se saradnja uspostaviti jednom posjetom, nakon koje će krenuti veliki, brzi i laki projekti, ali cijenimo da ova grupa od 18 biznismena iz Burse, koja je posjetila Visoko, predstavlja snažnu i konkretnu kariku saradnje između Turske i BiH u cjelini – istakao je Cikotić.

BIGMEV su osnovali turski i bosanski biznismeni, akademski radnici, državni službenici i ostali stručnjaci, a osnovna mu je funkcija jačanje međusobnih odnosa.

Cilj je ojačati saradnju između dviju zemalja i predstaviti BiH turskim poslovnim ljudima kao zemlju sa mnogim mogućnostima i prilikama.