Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Rektor Univerziteta i direktor Studentskog hotela u Mostaru kod premijera Plevljaka

plavljak rektor univerzitetaTokom susreta premijera Fikreta Plevljaka sa rektorom Seadom Pašićem i direktorom Almirom Durakovićem, u utorak, u sjedištu ZDK, kojem je prisustvovao i muftija zenički Ejub Dautović, razgovaralo se o standardu studenta Univerziteta u Mostaru sa područja Zeničko-dobojskog kantona.

Po riječima rektora Pašića, ustanovljena kvota za smještaj studenata iz ZDK u studentskom domu, koju finansira Zeničko-dobojski kanton, je 12 studenata. Među 5000 studenata Univerziteta u Mostaru “Džemal Bijedić” nalaze se i studenti iz Zenice, Žepča, Visokog, Kaknja i Olova. Studenti u Mostaru nisu imali adekvatan smještaj, ali izgradnjom novog studentskog hotela, nedaleko od Univerziteta i Željezničke stanice, otvorenog u oktobru prošle godine, studentima su osigurani izvrsni smještajni uvjeti.

Direktor Duraković je pozvao premijera Fikreta Plevljaka i ministra Mirka Trifunovića da posjete Studentski hotel, izgrađen na vakufskom zemljištu.

Premijer Plevljak je istakao da će Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport razmotriti povećanje kvote za smještaj studenata u Mostaru. Vlada Zeničko-dobojskog kantona, u skladu sa mogućnostima, podržava mlade generacije i godišnje izdvaja oko 800 000 KM za smještaj studenata u studentskim domovima na raznim Univerzitetima.

Inače, Univerzitet u Mostaru je, u zadnjih 5-6 godina, investirao 10 miliona KM vlastitih sredstava, donacija i komercijalnih kredita u izgradnju zgrada Nastavničkog fakulteta, Mašinskog fakulteta, Ekonomskog fakulteta, Pravnog fakulteta, Građevinskog fakulteta, te Fakulteta informacijskih tehnologija.