Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Razgovor o problemima kolektivnih ugovora

kelesturaZastupnici Saveza za bolju budućnost (SBB) u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), kao i rukovodstvo ove stranke u Zenici, susreli su se danas sa predstavnicima sindikalnih organizacija iz oblasti obrazovanja i organa uprave, te Saveza samostalnih sindikata ZDK, a razgovaralo se o kolektivnim ugovorima i rješavanju problematike tužbenih zahtjeva.         

“Neophodno je uskladiti koeficijente platnih razreda u obrazovanju i organima uprave sa koeficijentima ostalih zaposlenika koji svoje plate primaju iz budžeta ZDK, što bi bio preduslov za potpisivanje aneksa na granske kolektivne ugovore. To bi dovelo do zaustavljanja utuživanja i daljeg zaduživanja Kantona zbog nepoštivanja kolektivnih ugovora”, mišljenja je predsjednik Kantonalnog odbora Saveza za bolju budućnost ZDK  Mensud Keleštura.        

Istaknuto je da će zastupnici i predstavnici izvršne vlasti iz reda SBB-a insistirati na hitnom stavljanju u puni kapacitet  Ekonomsko-socijalno vijeće. Predstavnici sindikalnih organizacija ocijenili su da ovaj dogovor daje razloga za optimizam te je najavljeno da će se slični sastanci održavati najmanje jednom u dva mjeseca.