Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nakon što su ga napali psi lutalice, tuži Općinu Visoko

nalaz pas lutalicaPisali smo, upozoravali, ukazivali, objavljivali slike sugrađana koji su direktno bili napadani od strane pasa lutalica koji već mjesecima gospodare visočkim ulicama. Po tom pitanju ništa se konkretno ne dešava, a psi lutalice su sve konkretniji i konkretniji. U nizu napada na prolaznike i njihove kućne ljubimce, sinoć se oko 22.30 sati desio napad koji će ostati upamćen po tome što će najvjerovatnije imati i svoj sudski epilog. Naš sugrađanin M.B koji je napadnut sinoć nakon što je završio u Hitnoj pomoći, a kasnije i u PU Visoko kako bi prijavio cijeli slučaj, odlučio je da će putem nadležnog suda da tuži nadležne i odgovorne koji ništa ne poduzimaju da bi spriječili ovu pojavu koja traje mjeseci unazad.

-” Sve se desilo između robne kuće Vema i Unikredit banke, vraćao sam se kući i kao i svaki put prošao pored pasa lutalica koje inače gledam svaku noć. Sve je djelovalo normalno dok nisam prošao pored jednog od njih koji me onda napao s leđa i ugrizao, u tom trenutku ne znam ni kako ni kojom brzinom pojavila su se još dva psa koji su me napali. Ugrizli su me za nogu, nakon čega sam potražio liječničku pomoć u Domu zdravlja, a kasnije sam sve prijavio i policiji i imam namjeru podnijeti tužbu zbog ovoga što mi se desilo – rekao nam je M.B.

 Podsjećamo u Zenici se desio sličan slučaj prošle godine kada je Paša Jaganjac tužila Općinu Zenica zbog iste stvari, a Općinski sud presudio u njenu korist i zbog pretrpljenog straha dodijelio joj odštetu u iznosu od 4.200KM. Prema važećem zakonu Općina Visoko je dužna da se brine o psima lutalicama i spriječi mogućnost da napadaju građane Visokog.
 
Slučaj iz Zenice je bio prvi takav slučaj kojim je vlast kažnjena za svoj nerad u oblasti regulisanja kretanja i ponašanja pasa lutalica u državi. Sve izraženiji problem pravno je regulisan Zakonom o dobrobiti životinja, a svi rokovi za njegovu primjenu su prošli. Iako se Općina Zenica pokušala «vaditi» da Zakonom nije jedina nadležna, sud je utvrdio da je njenim važećim odlukama upravo ona komunalna zajednica koja brine o komunalnom redu, pa i zbrinjavanju pasa lutalica.
 
Sa velikim zanimanjem pratit ćemo slučaj M.B iz Visokog uz nadu da će se konačno neko nadležan sjetiti da se malo ozbiljnije pozabavi ovim problemom.