Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Koja je razlika između Turaka iz Kartala, Altindaga i onih iz Mersina?

brkoviProtekle sedmice u sjedištu ZDK desila se interesantna posjeta jedne turske delegacije iz Mersina koju su sačinjavali zvaničnici ovog grada i 39 privrednika koji su se interesovali za sklapanje eventualnih poslovnih saradnji sa općinama i privrednicima u ZDK. Interesantan podatak vezan za ovu posjetu jeste da su na neki način saradnju ZDK i Mersina dogovorili Visočani, glavni imam Medžlisa IZ u Visokom Ibrahim ef. Hadžić i aktuelni ministar u vladi ZDK Đemil Ugarak. Goste iz Turske u sjedištu kantona su ugostili premijer Plevljak i ministar Ugarak, susretu je prisustvovalo nekoliko načelnika, te grupa domaćih privrednika.

Visoko, njegova zvanična politika i vladajuća stranka zasnivaju svoje političko djelovanje na dobrim odnosima sa Turcima, međutim, iznenađujuće i neočekivano na ovom susretu sa “braćom Turcima” iz Mersina nije bilo nikoga iz tog miljea. Kao predstavnik Općine pojavila se Edina Ferizović  pomoćnica načelnice za privredu, razvoj, budžet i finansije? Edina Ferizović je državni službenik i nije dio zvanične politike koja nas bratimi sa Turcima, bar ne bi trebala biti. Susretu su prisustvovala četiri načelnika iz ZDK, a u privrednoj delegaciji iz Visokog su bili predstavnici firmi Rampart, Sarajevo Osiguranje, IM Semić, Melik, Nerzz Bešlagić, Ugarak i Automatic Servis.

U turskoj delegaciji bili su privrednici iz oblasti automobilske industrije, obnovljivih izvora energije, šumarstva, industrije stakla i namještaja, transporta, građevinarstva i prehrambene industrije. Razgovaralo se o mogućnostima  saradnje, naučnog istraživanja tržišta, poslovnim mogućnostima i poticajima za ulaganja na ovo područje.

Obzirom na novu političku praksu prema kojoj nam je sve tursko draže od našeg vlastitog, iznenađujuće je da se baš niko iz političkog života Visokog nije pojavio na ovom susretu. Ukoliko baš želimo da se po drugi put poturčimo i ako nam je to jedina vadiona na stvarni budžet od 8,5 miliona KM onda je nedopustivo da se niko ne pojavi na ovako važnom susretu. Tim prije što je provincija Mersin i sam grad Mersin puno veći i značajniji od Altindaga u koji se mi uzdamo. Mersin je deseti grad po veličini u Turskoj, koji se prostire na 1772 km2 sa ukupnim brojem stanovnika 1.651.400 ( u užem centru 537.842). Dok je naš grad pobratim Altindag na površini od 174,53 km2 i ima 363.744 stanovnika što je neuporedivo manje od Mersina. Uz sve to Mersin je velika luka koja pojednostavljuje mnoge stvari u poslovnom smislu.

Izostajanje ozbiljne delegacije na ovom susretu se može tumačiti kao neozbiljan politički gest, ljubomora, sujeta ili nedoraslost takvim situacijama u kojima se o nekakvom “visočkom zajedništvu” priča samo kada je u tvom i interesu tvoje političke opcije. Odnosno možda ovi iz Mersina nisu pravi Turci, baš kao što nisu ni oni iz općine Kartal sa kojima je Visoko pobratio SDA Munib Alibegović? Za Kartal je jasno da su politički nepodobni jer nisu Erdoganova opcija, ali šta je problem sa Mersinom. Možda je problem što je u svemu posredovao SBB kadar Đemil Ugarak pa ovi Turci nisu politički isplativi ili je problem taj što neko polaže ekskluzivno pravo na odnose sa Turskom pa se Ibrahim ef. Hadžić i Đemil Ugarak petljaju tamo gdje im nije mjesto?

U Turskoj se bliže izbori, znaju tamošnji politički lideri da više Bošnjaka ima u Turskoj sa turskim državljanstvima nego u BiH, oni su biračko tijelo. Erdogan želi da nastavi desetogodišnju uspješnu vladavinu i želi što više vjere involvirati u državu, Ataturkovci se žele vratiti na velika vrata i u tom kontekstu nije njih briga ni za Visoko kao ni za privrednike i načelnike općina u ZDK. Ustvari briga ih je isto onoliko koliko smo ih zanimali na Berlinskom kongresu kada su nas prodali Austrougarima za 20.000 funti. Oni svakako obilaze Bosnu i razgovaraju kako sa Dodikom tako i sa Izetbegovićem, pomalo daju sadake i u Cazinu i Gradačcu kao i u Visokom i to bi radili i kad im se ne bi dodvoravali u mjeri u kojoj im se nepotrebno ulizujemo. U prave investicije neće ulaziti na kompletnoj teritoriji BiH sve dok država uzima od privatnika 0,78 KM poreza na jednu zarađenu marku, jer da Turci tako razmišljaju nikad ne bi bili deseta svjetska sila. A to što se neko malo više uživio u ulogu državnika sa lokalnog nivoa i dao sebi na značaju malo više nego je to u stvarnosti uopšte važno, to nema veze sa svim tim razmjenema slika, privjesaka, razglednica i turističkim putovanjima kao obliku zabave i mazanja očiju biračkom tijelu i po vlastitom ubjeđenju privrednicima.

Nema visočkog jedinstva, ne postoji zbog malodušnosti pojedinaca kojima su u glavi već Opći izbori iduće godine kroz prizmu kojih posmatraju ko politički profitira na Turcima iz Kartala, ko na onima iz Altindaga, a ko na ovima iz Mersina. Opet se vraćamo na početak priče  – sve je interes !