Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visoko u Kantonu Sarajevo!

ukidanjekantonaNakon što je Ekspertna grupa za reformu Ustava Federacije BiH javnosti predstavila prvi poslijeratni mirnodopski proevropski ustav, “kojim bi se stimulirali procesi evroatlantskih integracija u dijelu zemlje koji je došao na red kada je riječ o ustavnoj reformi” uslijedile su i detaljne analize  181 preporuke koje su javnosti ponudili prvi predsjednik FBiH i advokat Krešimir Zubak, univerzitetski profesori Mirjana Nadaždin – Defterdarević, Kasim Trnka i Mile Lasić, te Vehid Šehić, bivši član Centralne izborne komisije BiH i građanski aktivist.

Ono što je posebno interesantno za Visoko iz rada ove ekspertne grupe, a što je potvrđeno i u emisiji “Odgovorite ljudima” koja se emituje na FTV-u, a u kojoj su gostovali članovi ekspertne grupe jeste podatak o tome kako bi Visoko nakon eventualnih usvojenih prijedloga ponovo pripalo Sarajevu, tačnije Kantonu Sarajevo. Istina gosti su u svojim izlaganjima pojasnili da oni nisu crtali nikakve karte, ali da su to radili drugi koji su nakon pročitanih preporuka slagali logična rješenja. U Federaciji trenutno postoje kantoni sa 32.000 stanovnika kao i oni sa 500.000 stanovnika. Predložena reforma podrazumijeva da se izjednače zakoni na Federalnom nivou sa Kantonalnim zakonima. Uvela bi se ravnopravnost među kantonima od kojih bi neki zauvijek nestali, a njihovi dijelovi bi se pripajali drugim kantonima.

Kako se moglo pročitati i u karte pretvoriti iz ovih reformi došlo se do zaključka da bi u budućnosti Visoko, Breza, Vareš, Kiseljak i Kreševo mogli pripasti tamo gdje su prirodno pripadali i prije Vašingtonskog sporazuma iz 1996.godine, a to je Sarajevo i sarajevska regija. Podršku ovim reformama dali su i SAD i EU