Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Piramida u Izraelu

marjan hajnal piramida-2Iako minijaturnih dimenzija, piramida je piramida. Ovu, jedinstvenu, ako ne i jedinu u Izraelu, obavija mnoštvo tajni. Prvo logično i najčešće postavljano pitanje odnosi se na njenu starost. Nezahvalno je žuriti sa odgovorom, a ni zvanična literatura u Glavnom arheološkom institutu u Jerusalimu u kom sam radio kao arheolog-supervisor, ne nudi skoro nikakvu informaciju. Sudeći po grubom načinu klesanja kamena moglo bi se raditi o ranom neolitiku.

Misterija je veća nego što sam u početku mislio. Mojih starih kolega arheologa više nema, jedni su pomrli, drugima se trag izgubio, Centralu su preselili.  U vezi sa piramidom ima nevjerovatno malo podataka, što i ne čudi, nema validnih parametara prema kojima bi se pouzdano o njoj više znalo. Poznato je da ni metod C4 nije uvijek pouzdan pokazatelj. Ipak, u što se ne može sumnjati, ova piramida starija je nekoliko milenijuma od egipatskih. U njenoj blizini mnoštvo je pećina-grobnica, veliki impozantni kolumbarijum, i čitav splet podzemnih kanala koji povezuju susjedne pećine u kojima su živjeli i po potrebi se sakrivali matični stanovnici od brojnih napadača i pljačkaša.

S obzirom na lociranost u centralnom Izraelu, u pitoresknom ambijentu, dvadesetak kilometara jugozapadno od Jerusalima, moguće je da piramida zapravo predstavlja i geografsku tromeđu Europe, Azije i Afrike. Položaj koji bi mogao biti od presudnog značaja za razumijevanje divergentnog razvitka kultura. Kako piramida nema zvaničnog imena ja sam je nazvao “Piramida CS” (Piramida Centra Svijeta). Nemoguće je znati ko i kada je porušio njena tri gornja nivoa, ali sa njima je bila visoka pet metara, a njena osnovica duga je deset metara. Smještena je na jednom od dominantnih uzvišenja iznad plodnih polja. Da li iz nedostatka interesovanja izraelskih stručnjaka, ili je u pitanju neki drugi nepoznat razlog, na piramidi nisu prepoznatljivi tragovi zaštite ili rekonstrukcije tog zanimljivog spomenika i artefakta prastare civilizacije.marjan hajnal piramida-1