Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Zenički muftija sa saradnicima u sjedištu ZDK

muftijazdkMuftija zenički Ejub ef. Dautović sa saradnicima, glavnim imamom Medžlisa IZ Zenica Jakubom ef. Salkicom, predsjednikom IO Medžlisa IZ Zenica Muhamedom Begagićem i sekretarom Edinom Kavazovićem, posjetio je, u ponedjeljak, sjedište ZDK gdje je razgovarao sa premijerom Fikretom Plevljakom, ministrom za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Ivicom Ćurićem, ministrom za privredu Đemilom Ugarkom i šefom Ureda premijera Dženanom Begovićem.

Tokom susreta razgovaralo se o nekoliko tema, kao što su dalje aktivnosti u reguliranju zdravstvenog osiguranja za vjerske službenike. U Zenici, najvećem Medžlisu, Muftijstva zeničkog, radi 75 imama, a po riječima muftije Dautovića taj broj će dostići stotinu. Po riječima ministra Ćurića, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice je u procesu prikupljanja dokumentacije vjerskih službenika.

U Zenici je, skoro četiri godine, u toku izgradnja islamskog kompleksa u koji je, dosada, utrošeno oko 2 miliona KM, prikupljenih dobrovoljnim prilozima građana Zenice. U okviru kompleksa u izgradnji je i Sultan Ahmedova džamija koju je potrebno pokriti do naredne zime, a kako bi se zaštitila od padavina.

Muftijstvo zeničko planira izdanje dvotomske knjige Muhameda Sejde Serdarevića (1882-1914.), u posljednih stotinu godina, jednog od najvažnijih intelektualaca Zenice, poliglote, koji je napisao maestralna djela. Po riječima muftije Dautovića, želja je da se, povlačenjem Serdarevićevih djela iz arhive, od zaborava istrgne ovaj bošnjački intelektualac.

Takođe, na sastanku u sjedištu ZDK razgovaralo se o eventualnoj pomoći Vlade ZDK u očuvanju zgrade Muftijstva zeničkog. Po riječima muftije Dautovića, riječ je o veoma specifičnom objektu sa krovom od šindre, a koji nije pod zaštitom države.