Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visočanin Haris Salošević sa svojom grupom pobjednik takmičenja “Poslovni izazov zapadnog Balkana” održanog u Beogradu

haris salosevicU Beogradu je održano takmičenje pod nazivom “Poslovni izazov zapadnog Balkana”. Ovo takmičenje je okupilo je učesnike iz BiH, Srbije, Crne gore i Hrvatske. Reprezentaciju BiH je predstavljalo 15 učesnika koji su osvojili prva tri mjesta na državnom takmičenju početkom aprila koje je održano u Sarajevu. Na takmičenju u Beogradu je bilo 65 učesnika koji su bili podijeljeni u 16 grupa. Zadatak takmičara je bio da se na najbolji i najkreativniji način riješi poslovni zadatak koji je glasio: “Osnovati kompaniju koja će proizvoditi uređaj koji će 2020. godine biti izuzetno poznat u svijetu.”

haris salosevic 1haris salosevic 2Grupa broj 13 u kojoj je bio i naš sugrađanin Haris Salošević kao rješenje poslovnog zadatka je navela: “Proizvodnja pametnih naočala koje sistemom dvojnih stakala automatski mijenjaju dioptriju”. Određivanjem i mijenjanjem dioptrije upravlja čip koji je ugrađen u sami okvir. Ovo rješenje je bilo i najbolje ocjenjeno tako da je grupa broj 13 osvojila prva mjesto.

“Samo takmičenje ocjenjujem kao projekat pomoći mladim ljudima u kreiranju vlastitog biznisa. Moja grupa je stigla u Beograd i kao grupa koja je prethodno pobijedila i na takmičenju u Sarajevu. Priznanje je tim prije značajnije iz razloga što su stručni žiri koji je ocjenjivao radove sačinjvali predstavnici Ministarstva finansija, zatim predstavnici vedećih firmi u regionu. Sve u svemu bilo je ovo jedno lijepo iskustvo na kojem sam iskoristio priliku i da prmovišem grad iz kojeg dolazim – izjavio je za naš sajt Haris Salošević.

haris salosevic 3haris salosevic 4