Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Premijer Plevljak posjetio OŠ “Safvet-beg Bašagić” u Brezi

premijer zdk u brezi 1Nakon prezentacije inicijative „SPONTANO IZ BREZE“, 29. aprila, u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona, uposlenici OŠ “Safvet-beg Bašagić” u Brezi, koji nisu tužili po Kolektivnom ugovoru (93 % uposlenika), pozvali su premijera Fikreta Plevljaka da posjeti njihovu školu.

Posjeta je upriličena, u ponedjeljak, nakon Premijerovog prisustva manifestaciji „Dan otpora Breze“. Posjeta osnovnoj školi „Safvet-beg Bašagić“ bila je nova prilika da se, u direktnom razgovoru, razmijene stavovi i mišljenja o Inicijativi.

-Naša inicijativa „SPONTANO IZ BREZE“ je, zaista, pokrenuta spontano. Obavijestili smo premijera Plevljaka o našim aktivnostima. Radimo na usaglašavanju konačne verzije cirkularnog pisma koje ćemo uputiti svim osnovnim školama. Radimo i na pripremi popratne dokumentacije koja će olakšati organizaciju sastanaka po školama, kao i sistematizaciju iskazanih stavova uposlenika osnovnih škola na području ZDK, istakao je Ahmed Karamut, nastavnik u OŠ „Safvet-beg Bašagić“.

Tokom susreta, razgovaralo se i o statusnim pravima pojedinih uposlenika, problemu tužbi za neisplaćene plaće po Kolektivnom ugovoru. Ponovo je istaknuto da ZDK nije u mogućnosti isplatiti milionske iznose, preko 120 miliona KM sa pripadajućim kamatama. Vlada ZDK ne negira sudske presude tužbi po Kolektivnom ugovoru, ali u ovom momentu, u novčanom obimu, njihova realizacija nije realno moguća.

-Vlada ZDK tužbe, u tom obimu, ne može realno razriješiti, ma koliko to ona željela. Kontinuirano radimo na iznalaženju realnog rješenja i postoji spremnost u Kantonu da se podigne novčani kredit za “realnu” isplatu po tužbama i to svim zaposlenicima istovremeno pod uvjetom da se podvuče linija i zakonski onemoguće dalja utuživanja Kantona po Kolektivnom ugovoru. Ova Vlada nikada neće podržati rješenje u kome neće biti obeštećeni i uposlenici koji nisu tužili, jer je to minimum pravde prema tim ljudima, istakao je premijer Plevljak, naglašavajući da je prioritet Vlade, i dalje, stabilnost u isplatama plaća i toplog obroka.