Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Omladinski kamp “Srebrenica, put ka novoj Evropi 2013”

srebrenicaUdruženje “Damar omladine” poziva mlade sa područja općine Visoko da uzmu učešće u međunarodnom omladinskom kampu- Franco Bettoli “Srebrenica, put ka novoj Evropi 2013.” Prateći veliku ekspanziju volonterizma u okviru različitih programa u Bosni i Hercegovini, MFS-EMMAUS je 2006. godine započeo sa organizovanjem kampova za mlade pod nazivom “Srebrenica, put ka novoj Evropi “. Više od stotinu volontera MFS-EMMAUS-a, osim učešća na kampovima koji su organizovali u Bosni i Hercegovini, imali su priliku da učestvuju na kampovima za mlade koje je EMMAUS Internacional organizovao u Italiji, Francuskoj, Engleskoj, Burkini Faso (Afrika) i drugim zemljama.

Lokacija: Potočari (Srebrenica), Bosna i Hercegovina

Period: Od 09 jula do 26 jula, 2013. godine

Aktivnosti: Lista aktivnosti koje će se implementirati za vrijeme kampa se formira u suradnji sa opštinom Srebrenica i u skladu sa projektima MFS-EMMAUS-a.

Aktivnosti kampa su slijedeće:

Izgradnja „Evropskog centar za civilni servis Franco Bettoli“ u Srebrenici koji će tokom cijele godine okupljati veliki broj mladih (projekat koji je započet za vrijeme omladinskog kampa 2009. godine);

Izgradnja farme ovaca koja je podržana kroz projekat „Pomoć pri zapošljavanju povratnika, izbjeglih i raseljenih lica kroz izgradnju farme“ , koja doprinosi samoodrživosti rada „Evropskog centra za civilni servis Franco Bettoli“;

Brojne solidarne aktivnosti prema stanovništvu:distribucija namještaja i odjeće povratnicima koji su se vratili i žive u ruralnim područjima oko Srebrenice, rekonstrukcije porodičnih kuća za povratnike;

Čišćenje i održavanje kampa;

Uređenje “Prve osnovne škole” Srebrenica, područne škole u Potočarima.

U izboru i organizaciji aktivnosti veliki doprinos imaju i sami učesnici kampa, posebno kada je riječ o slobodnim aktivnostima.
Aplikanti koji zadovolje kriterije biti će naknadno upoznati sa protokolom aktivnosti kampa “Srebrenica, put ka novoj Evropi 2013”.

Svake godine, oko 120 osoba uzme učešće na kampu: oko 40 osoba iz Francuske, mladi iz ostalih zemalja Evropske Unije i svijeta (SAD, Velike Britanije, Italije, Turske, Češke itd.), mladi iz Bosne i Hercegovine, te oko 20 učesnika iz zemalja bivše Jugoslavije (Hrvatska, Srbija, Slovenija itd.).
Već tri godine unazad, učesnici kampa su pozvani te uzimaju aktivno učešće u obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici i komemoraciji i dženazi žrtava u Memorijalnom centru Potočari koja se organizuje svake godine 11 jula.

Također, organizacijom su predviđene kako kulturne i sportske aktivnosti tako i turističke posjete Sarajevu, Tuzli i Doboj Istoku, ali i obilazak turističkim znamenitostima u Srebrenici. Ovaj kamp je prilika da otkrijete Bosnu i Hercegovinu i da razvijete direktne veze sa lokalnim stanovništvom.
Prijave putem http://www.mfs-emmaus.ba/news.aspx?nid=G+RUIf6cCFI%3D