Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Budi se KTK i Vitex, budi se Bosnafurnir i Kovina

99Nekada se budio istok i zapad, a budio se i sjever i jug. Koraci su tutnjali u napad naprijed uz druga je bio drug. To vrijeme smo zaboravili (kako ko), ostavili ga iza sebe i okrenuli se nekim drugim buđenjima, buđenjima nacionalne svijesti. Raspirivali smo je, budili je, porokali se između sebe sa tragičnim bilansom mrtvih, raseljenih i osakaćenih, ali bilo je onih koji su za to vrijeme budili jednu drugu vrstu svijesti. Bila je to svijest o sebi, sebi bližnjima uz samo jednu ideju vodilju, pokradi sve državno/duštveno i predstavi to ovcama koje glasaju za stranku koja ti je omogućila da kradeš kao nacionalni interes, nerijetko i kao vitalni nacionalni interes. 

Takvom politikom, psi rata, ratni proffiteri, tajkuni i lažne stranačke i vjerske vođe koje nam se poigraše sa nacionalnim osjećajima i ponosom, patriotskim osjećajima i koji životima tuđih sinova Bosnu braniše,  nakon 20 godina napravili su na stotine unesrećenih, poniženih i prevarenih radnika koji nemaju nikakva prava, egzistenciju niti bilo kakvo radničko dostojanstvo.

bosnafurnirktkpreventNedavno smo objavili pismo Sindikata koje smo dobili iz Bosnafurnira gdje su poimenično prozvani oni za koje se sumnja da su u toj firmi radili što su radili u svrhu ličnog interesa. Epilog toga što su radili su bivši radnici te firme na ulici bez ikakvih primanja zadnjih 5 godina.

Sindikat KTK nikada ozbiljnije nije pristupio razgovorima sa resornim ministarstvom i premijerom Federacije. U javnost se iznose imena i dokumenti koji dokazuju višemilionske prevare i lična bogaćenja. Štrajkovalo se pred zgradom Vlade u Sarajevu, aktuelizirane su sumnjive privatizacije pojedinih proizvodnih pogona i resursa ove firme koji se nisu mogli prodavati bez saglasnosti Agencije za privatizaciju, ali su pojedinci i stranački prvaci umišljajući sebi puno veći značaj nego im objektivno pripada igrali se gospodara državne imovine i istu rasprodavali za puno manje iznose nego je njihova stvarna vrijednost i to sve suprotno zakonu zaobilazeći Agenciju za privatizaciju.

ktkprevent1

megaplexPrvi put nakon 18 godina od kraja rata u krugu Vitexa, bar onog dijela što je od njega ostalo, mogli smo na zboru radnika čuti poimenična prozivanja za sumnjive hipoteke, kredite, rasprodaju i otimačinu koja se dešavala u Vitexu svih ovih godina uz dodatna pitanja šta se dešavala sa kirijama koje je plaćao UNPROFOR dok je bio smješten u Vitexu. Radnici najavljuju proteste u Zenici i Sarajevu, a na primjeru prodaje posljednje vrijedne cjeline ove firme poznate kao “Megaplex” radnici se pitaju kako je moguće da njihov dojučerašnji radni kolega koji se borio za golu egzistenciju kao i svi oni već danas za 520.000KM kupi “Megaplex”. Tačnije, radnici se pitaju ko stoji iza te kupovine, jer je sasvim izvjesno da je Kardaš Hajrudin samo posrednik u poslu i prodaji poslovnog objakta koji je ranije procijenjen na 3.662.934,00KM!?

fotografija1Iz svih navedenih primjera jedno je sasvim izvjesno i jasno. Nekadašnji proleterijat i današnja radnička klasa u novonastalom klasnom društvu više nema namjeru da šuti i trpi. Teško je preživljavati dan za danom i gledati kako se dojučerašnje šuge bogate i šalju djecu na neka bogata školovanja dok njihova nemaju ni 1KM za velikog odmora. U posjedu smo velikog broja dokumenata koji svjedoče o klasičnoj pljački svega državnog ili društvenog u Visokom, svega onoga što je ista ta radnička klasa stvarala i gradila posljednjih 40 godina, a što im dojučerašnje radne kolege koje pređoše taj kratki put od druga do gospodina rasprodaše u bescijenje za određene procente u svrhu ličnog bogaćenja. Jasno je, dogorilo je do nokata, a kad smo već kod procenata koji su se zadnjih 20 godina najčešće dovodili u kontekst rastaljivanja za povoljnu i sumnjivu privatizaciju i prodaje imovine u iznosu od 10 ili 20%, novonastala ekonomska i po vlastitom ubjeđenju politička elita treba da zna da ih je samo 1% nasuprot 99% obespravljenih, nezadovoljnih i dovedenih do ruba egzistencije. Takvi su danas spremni na sve. Iz njihovog nezadovoljstva proizilazi samo jedna solucija, a to je pobuna. Nakon toga logičnim slijedom stvari nakon sudskih procesa bilo bi lijepo da neke “viđenije” Visočane vidimo iza rešetaka gdje im je odavno već bilo mjesto.