Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Mir, mir za krompir, niko nije kriv”!

Danas je u prostorijama RK“Bosna-Prevent“ održana press konferencija na kojoj su, osim naravno novinara, bili prisutni i skoro svi članovi Upravnog odbora na čelu sa predsjednikom Alijom Bojčićem, te predsjednikom Skupštine kluba Jasminom Ahićem. Tema je logično bila ispadanje Bosne-Prevent iz Premijer lige, odnosno, zašto i kako se to moglo dogoditi. Na našem portalu ste već mogli pročitati jednu dublju analizu onoga što se trofejnom sportskom kolektivu dogodilo u protekloj sezoni i naše viđenje kompletne situacije u vezi s ispadanjem Bosne iz društva najboljih.

Na ovom druženju sa članovima Uprave smo saznali i njihovo mišljenje u vezi cijele situacije i zaključak je da smo ipak očekivali više, više prije svega samokritike koja je od strane većine izostala, ili barem više kritike na račun stručnog štaba i samih igrača. Uz samo djelomično i pojedinačno preuzimanje krivice, više pažnje je usmjereno na tešku situaciju u kojoj su zatekli klub kada su preuzeli vođenje istog, te rješavanje nagomilanih problema od ranije, pa je zbog toga u drugi plan potisnuto ono što se događa u aktuelnoj sezoni i ono što se događa na samom terenu. Složićemo se u tom dijelu da je klub preuzet u teškoj situaciji i da je trebalo rješavati puno problema vezanih za funkcionisanje kluba, pa zaključiti da Upravni odbor ipak na taj način priznao da je malo „zapustio“ aktuelna dešavanja i da je to njihov dio krivice. Ne možemo prihvatiti dio u kojem članovi UO za ispadanje krive loše suđenje i svojevrsnu hajku na Bosnu od strane većine drugih klubova, kako bi se visočki premijerligaš izbacio iz lige, jer za to baš i nema osnova.

Po pitanju stručnog štaba i igrača, UO smatra da je došao u momentu kada nije bilo prostora za neki „manevar“, tako da je bilo po onoj „što ti je, to ti je“ i to se može prihvatiti, iako su dovedeni neki igrači i nakon što je UO preuzeo funkciju. Izostanak pravih priprema je takođe ocjenjeno kao veliki problem i to stoji, kao i razlog što se nisu obavile, jer nije bilo dovoljno novca. Ovdje treba naglasiti da je većina drugih klubova bila u sličnoj situaciji, tako da protivnici nisu u tom dijelu „stvorili razliku“. Poimenično nisu spominjani igrači i nije se dogodilo da je neko ili neki od njih stavljen na „stup srama“, s tim da su priznali da je puno njih bilo fizički nepripremljeno, jer su u klub došli ili nakon dugog perioda neigranja ili u posljednjem momentu uoči početka prvenstva, što onda opet mora biti nečija krivica.

Za smjenu glavnog trenera je rečeno da je ipak možda učinjena pogreška što ranije nije napravljen „rez“ i izazvan pozitivan šok među igračima, iako niko nije rekao da je trener ili trenerski dvojac  direktno kriv(krivi) za ispadanje iz lige. Bilo je pomena o odgovornosti lokalne vlasti, privrednika, pa čak i novinara, što smo već i sami spominjali i možemo prihvatiti, ali samo u vrlo malom procentu.

Generalni stav članova Upravnog odbora koji su nam potvrdili da ostaju na svojim pozicijama i već od danas počinju raditi na povratku Bosne-Prevent tamo gdje pripada, je da su uvidjeli greške, da neke stvari sigurno neće ponoviti i da su sada puno „pametniji“. Potvrđeno je i da Prevent ostaje sponzor kluba, samo još nije precizirano u kojem obliku i novčanom iznosu. O tome ko će biti trener, odnosno ko će činiti stručni štab, te da li će svi igrači ostati u klubu, ili će se nekima zahvaliti na saradnji, a dovesti novi, nije bilo riječi, uz objašnjenje da na tome tek treba da se radi.

Bilo je tu još diskusija, analiza, mišljenja, ali ovo je suština cijele priče. Niko nije prihvatio potpunu odgovornost, niko nije ocjenjen kao glavni krivac, a svi su kao pomalo krivi. Može i tako, ali samim tim ostajemo pri onoj analizi koja je već napisana na ovom portalu,  uz dodatak da je najpozitivnije u cijeloj sezoni to što je Bosna-Prevent u posljednjem kolu sačuvala obraz i niko se nije polakomio za novcem, te tako srozao ugled kluba do samog dna.