Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Kako je do neprepoznavanja dovedena suština prevare”

Pričao mi Kemo Domac jedne prilike kako su mu došli iz JKP “Visočica” Visoko da isključe vodu. Obzirom da je već imao i ranijih iskustava sa sličnim neugodnim situacijama u kojima je potrošio sve folove za izbjegavanje plaćanja računa, Kemo je pribjegao metodi apeliranja na svijest uposlenika ovog javnog preduzeća rečenicom: “Haram vam bilo, naplaćujete Božije davanje”. Iako snaga poruke i pokušaj prodiranja u moralnu stranu poslušnog šarafa javnog kolektiva, koji je samo radio svoj posao, nije uspio, iz ove male anegdote ostaje jedna poruka pred održavanje današnje Sjednice OV Visoko koja je svakako dosada najinteresantnija po svemu. Javna preduzeća su u pitanju. Najveće ingerencije preko stotinu zaposlenih u zgradi Općine sa redovnim i dobrim platama, bili oni zakonodavna ili izvršna vlast, odnosno tek poslušni šarafi jednog sistema ustvari i jesu ta javna preduzeća, ustanove, urbanizam, komunalije i naravno redovno obraćunavanje svojih plata koje su nešto preko 30% ukupnog godišnjeg budžeta Općine Visoko. Ili jednostavnije radi se o novcu poreznih obveznika, to jest svih nas.

Od svih tačaka dnevnog reda svakako će najinteresantniji dio sjednici biti diskutovanje o javnim preduzećima i ustanovama kao i ovaj plan “Reforme javnog sektora” kojeg zvanično nema kao tačke dnevnog reda, ali nezvanično saznajemo da će biti uvršten kao 11 tačka. A zašto ne bi i bio kada je SDA ranije uspjela okupiti većinu oko sebe za podršku i ima sigurnih 17 koji će podržati ovu reformu. Protiv će biti SBB, SDP i BPS. Naš kolega dopisnik koji piše za Visoko.co.ba pod pseudonimom G.L uradio je kratku analizu dokumenta koji je ponuđen javnosti od strane SDA i ukratko ga opisao kao “Spisak nerealnih želja”. Lično se slažem sa 80% napisanog u tom dokumentu, sa pravne strane poznavaoci prilika komentarišući za naš portal viđeni dokument kažu da je nevješto napisan i neprovodiv u djelo. Suština je onaj dio s početka priče o Kemi Domcu – najjednostavnije rečeno sve to izgleda kao politički pokušaj privatizacije resursa od javnog interesa, a to je protuzakonito.

Moj prijatelj Fedžad Forto inače zamjenik urednika u Agenciji FENA danas na svom FB profilu kao status za vrijeme hapšenja predsjednika Fedeacije Živka Budimira napisa:Politika je javna djelatnost u kojoj svako može biti pozvan na odgovornost”. Za par godina, tačnije do narednih lokalnih izbora, u zemlji, u kojoj izgleda konačno država pokazuje građanima kako nema nedodirljivih, bit će savršeno jasno koliko je ispravno ovo što se pokušava uraditi sa javnim sektorom u Visokom. Trebat će vremena za široke narodne mase i birače da shvate suštinu reforme javnog sektora sakrivenu iza slatkorječive parole: “U ime naroda” ili u ime nekakvog javnog interesa koji ne doživljavamo svi isto, bar mi koji ne pretendujemo na neko od budžetskih radnih mjesta koja će se ukazati s početkom realizacije tzv. reformi. Moj nekakav lični stav oko cijele ove priče vezane za današnju sjednicu OV Visoko sažeto izgleda otprilike ovako:

“U šizofrenom socijalnom tkivu kakvo je Visoko ne možeš se unutar zadanog demokratskog sistema praviti demokrata! Slučaj je zanimljiv i utoliko što je mehanizam vlasti, na razini puke procedure, doživio privremeni poraz. Sada, ne bi li se spriječio domino-efekt, vjerojatno traju grozničava vijećanja oko toga koliko represije upotrijebiti da bi se demokratski poredak zaštitio od demokratije. Odavno već politička vlast nije „autonomna“ na način da bi mogla voditi računa o nečemu što se zove javno dobro. Ona je reprezent društvene moći bogatstva i ne priznaje nikakve prepreke svome neograničenom rastu. Već dosta dugo vremena ne postoji značajna razlika između državnoga djelovanja i djelovanja krupnog kapitala, radi se o jedinstvenoj oligarhijskoj vladavini koja bez prestanka otima monopol na javni život, i jedina je nezgoda što uz pomoć propagandnih trikova mora širiti vjeru da to čini „u ime naroda. “
Nakon današnje sjednice OV Visoko više ništa neće biti isto, past će i posljednje maske, i neka će, vrijeme je bilo, dugo smo i čekali.
Politički fazani iz nadnaslova ovog teksta će danas u interesu svih nas glasati za neko novo i drugačije Visoko. S tim da treba znati da su fazani veoma oprezne i plašljiva ptice, koje otkrivaju brzo svaku pojavu i bježe kad osjete opasnost. Fazani lete na kratkim distancama, ali mogu i da brzo trče po zemlji. Zbog sposobnosti da se prilagode i da se razmnožavaju gdje god su ga naselili, fazan je postao jedna od najpoznatijih ptica na svijetu.