Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vispakova džinovska džezva u Opatiji

Bosanskohercegovačka prehrambena industrija Vispak d.d. predstavila se na ovogodišnjem „Festivalu kave“ u Opataiji sa brandom Zlatna džezva i najvećom džezvom na svijetu. Prema ocjeni posjetitelja, gostiju i medija, nastup Vispaka u okviru kojeg su posjetitelji mogli probati bosansku kafu iz najveće džinovske džezve ocijenjen je kao najveća atrakcija Festivala. Štand Vispaka posjetio je i bivši predsjednik Republike Hrvatske, Stjepan Mesić koji je u razgovoru sa direktorom Vispaka, Rusmirom Hrvićem pokazao velike simpatije prem bosanskoj kafi. Predsjednik Mesić je i otvorio ovogodišnju manifestaciju. U okviru Festivala, bit će održano predavanje o pravoj bosanskoj kafi pod naslovom „Pristavider jednu bosansku“!

Predavanje će održati Adis Hasaković, stručnjak za strateško komuniciranje koji će svjedočiti o tome „kako je odbranjena institucija prave bosanske kafe“, o vremenu u kojem je nastala džinovska džezva, te koje su to osobenosti naše kahve, kafe i kave, kao simbola Bosne  i zajedništva u njoj.

Bosanska kafa je samo jedan mali dio kulturno – historijskog nasljeđa na koje narodi Bosne i Hercegovine itekako mogu biti ponosni. Da je Zlatna džezva, kao prava bosanska kafa sa njenim osobenim načinom pripreme, te tradicijom ispijanja ovog crnog napitka, više neogo zanimljiva i u komercijalnom smislu, pokazalo se i ovom prilikom velikom zainteresovanošću običnih ljudi, ljubitelja kafe, ali i kupaca koji bi rado da je zastupaju i promoviraju na hrvatskom tržištu.