Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Najbolje predavanje ikada”

Direktor Centra za antropologiju i arheologiju Američkog Univerziteta u Bosni i Hercegovini dr. Semir Osmanagić održao je 25. aprila 2013. predavanje na Američkom Univerzitetu u Dubaiju na temu: “Sve piramide svijeta i Bosanska dolina piramida”. Njegov domaćin je bio Fakultet za Arhitekturu. Uz dekana Fakulteta prof.dr. Nabyl Chenafa i redovnog profesora arhitekture dr. John Alexander Smitha, predavanju je prisustvovalo pedesetak profesora i studenata Fakulteta.

Osmanagić je u dvosatnoj prezentaciji govorio o piramidama pronađenim na svim kontinentima te o otkriću i hronologiji naučnih istraživanja bosanskih piramida u Visokom. Iscrpno je prikazao rezultate naučnih istraživanja akademskih institucija i nezavisnih istraživača koji svake godine dolaze u Visoko. Na kraju predavanja pozvao je prisutne da se pridruže ovom projektu kao turisti, istraživači i volonteri.

Nakon predavanja profesor historije arhitekture John Smith je istakao:

“Na Fakultetu sam od 2000. godine i ovo je najbolje predavanje koje je ikada održano. Čestitam na upornosti i naučnom pristupu. Umjesto u Španiju, ove godine ću sa suprugom doći u Bosnu i Hercegovinu.”

Američki Univerzitet Dubai (AUD) je moderna obrazovna institucija s kampusom koji ima  2.500 studenata iz velikog broja zemalja. Osmanagić je sa svojim domaćinima razgovarao o angažovanju arhitekata Fakulteta na hotelsko-turističko-liječilišnom kompleksu koji je moguće izgraditi u široj okolini Bosanske doline piramida (između Sarajeva i Kaknja) u bliskoj budućnosti. Pronalazač bosanskih piramida nastavlja turneju po zemljama Zaljeva posjetama i prezentacijama u Kuvajtu i Kataru.