Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Jednosatni štrajk upozorenja zdravstvenih radnika ZDK

Kao što je najavljeno na Kantonalnoj Skupštini Samostalnog strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije ZDK, danas je u 12 sati u svim zdravstvenim organizacijama Zeničko-dobojskog Kantona održan jednosatni štrajk upozorenja.

Štrajkom su zdravstveni radnici izrazili nezadovoljstvo trenutnim položajem uposlenih u ovoj oblasti, te odnosom Kantonalne vlade prema stanju u zdravstvu.

Vladi ZDK upućeni su zahtjevi koji se odnose na poboljšanje socio-ekonomskog statusa ljekara. Između ostalog zatraženo je povećanje plata prema datom prijedlogu izmjena koeficijenata u Kolektivnom ugovoru, zatim poštivanje postojećeg Kolektivnog ugovora, konkretno stavka o povećanju plata na ime povećanja troškova života, te je zatraženo da se Sindikat ljekara tretira kao ravnopravan partner u svim pregovorima kada je u pitanju zdravstvo. 

S obzirom da je prošlo više od mjesec dana roka bez odgovora od Vlade ZDK, odlučeno je da se danas održi štrajk upozorenja.

-Željeli smo na ovaj način skrenuti pažnju javnosti na činjenicu da se sa ovogodišnjim budžetskim planom od 500 hiljada konvertibilnih maraka, raspoređenih na sve zdravstvene ustanove na području ZDK, ne može ići naprijed – upozorio je predsjednik Sindikata dr Haris Husremović.

-Naša sindikalna borba počela je s ciljem da se podigne socijalni status ljekara, ali ona sada prerasta u borbu za poboljšanje općeg stanja u zdravstvu. Ne smijemo dopustiti propast našeg zdravstva, jer to ne zaslužuju zdravstveni radnici, a pogotovo ne pacijenti koji već osjete posljedice nedostatka razumijevanja odgovornih za situaciju u oblasti zdravstva – ističe dr Husremović.

U Sindikatu ne isključuju i moguću organizaciju generalnog štrajka ukoliko u skorije vrijeme ne počnu pregovori o postavljenim zahtjevima.