Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Narodna izborna volja ne smije biti stavljena na prodaju

Dejan scepanovicSubotnja sjednica vijeća svojim dnevnim redom navodi na zaključak da ćemo prisustvovati izuzetno napetim i glasnim diksusijama.

Od 10 tačaka dnevnog reda, koje su takve da bi se o svakoj moglo pisati jako mnogo, pažnju ovog bloga usmjeriti ću na tačku broj 2 Dnevnog reda 6. sjednice OV Visoko. Naravno možda su tačke 9. i 10. (izvještaji JU i JP) mnogo bitnije po mikropolitičku situaciju naše općine, ali tačka broj 2 jeste najeklatantniji primjer prijetnje koja potencijalno ima moć da konačno uništi visočku lokalnu demokratiju.

Tačka broj 2 glasi Prijedlog odluke o dopuni Odluke o obrazovanju Kolegija Općinskog vijeća Visoko. Laički rečeno, narodnim jezikom, formira se novi klub vijećnika (vijećnica tačnije) u Kolegiju Općinskog vijeća.

Klub pompeznog, neshvatljivog i nesuvislog naziva – Klub vijećnika “Žene i mladi”, koji će se sastojati iz 2 člana, osnivaju uvažene kolegice Zerdo i Halilović. Ako se prisjetimo činjenice da su uvažene kolegice Zerdo i Halilović nedavno “prešle” u članstvo SDA, onda nam je jasno da našu demokratiju “osvježavamo” sa još jednim presedanom (pisao sam ranije o SDA kao stranci presedana) da jedna politička stranka, kako reče autor pod pseudonimom Gavran Luka u tekstu “Sječa knezova”, ima svoja 2 kluba vijećnika.

Čemu takva sprdnja demokratije od strane članova SDA ?
Ostavimo po strani činjenicu da se u pravnom osnovu ove odluke cijenjene kolegice Zerdo i Halilović pozivaju na opće i generalne članove Statuta i Poslovnika OV Visoko (član 22. odnosno član 26. – iščitajte), nego se primarno osvrnimo na moralnost jedne ovakve ambicije.
Dakle legalno, članice SDA uvažene Zerdo i Halilović mogu,zahvaljujući “zakonskoj magli”, formirati novi klub vijećnika, ali, da li je to demorkatski korektno i moralno legitimno ?

Ja smatram da nije.  Jer put kojim je SDA krenula, koji podrazumjeva trgovanje vijećničkim mandatima kao pijačnom robom, formiranje novih klubova zarad većine na Kolegiju, neumitno vodi u propast svih etabliranih principa demokratije i srozava izborno povjerenje naroda na nivo nebitnog i bespotrebnog detalja.

Čemu ovakva sprdnja demokratije ? Vrlo jednostavno, zarad sopstvenih interesa SDA koja želi imati većinu i na Kolegiju OV Visoko, odnosno organu koji sprema i odobrava dnevni red sjednica vijeća. Malo upućeniji u insitucionalizam naše lokalne demokratije znaju da nije potrebno samo 13 ruku u OV Visoko za većinu, već brojčana nadmoć i na Kolegiju da bi pozicija učinila sve što je namjerila.

Sahrana demokratije
Nije lijep osjećaj biti učesnik u visočkoj političkoj zbilji kada lider iste, zarad sopstvenih interesa, uporno vrijeđa, ranjava i omalovažava našu lokalnu demokratiju, ali i izbornu volju naroda.

Ponašati se kao SDA, može svako i to je vrlo jednostavno i lako. Kada bih se spustio na taj nivo, predložio bih cijenjenom kolegi Jasminu Omanoviću da napusti Klub vijećnika SBB-a te da sa mnom formira Klub vijećnika smiješnog imena “Muškarci sa bradama”, te tako opoziciji u Kolegiju poklonio još jedan glas.

Međutim, nužnost je da svi mi koji se bavimo politikom izbornu volju građana shvatamo svetom i sakrosantnom. U izbornu volju naroda niko ne smije dirati!

Bilo kako bilo, ukoliko većina mojih kolega izglasa Odluku o formiranju novog kluba vijećnika zvanog “Žene i mladi”, to će implicirati sekundarno, ali i komično da ostalih 10  vijećnika SDA baš i ne vole žene i mlade te se zbog toga kolegice Zerdo i Halilović moraju odvojiti da zaštite interese tih kategorija, a primarno da smo duboko skrenuli sa puta poštovanja gotovo svih principa demokratije.

I zaista, nemam ništa lično protiv cijenjenih kolegica Zerdo i Halilović, ali se sa ovakvom njihovom ambicijom ne slažem, smatram da nije politički legitimna niti moralna i takav stav ću ponoviti na vijeću. No, ponavljam, one na to imaju pravo, ali i zakonski okvir unutar Statuta i Poslovnika koji im dozvoljava to da urade.

Za kraj, cijenjeno građanstvo, vi ste glasali za to da naše vijeće predstavlja 9 vijećnika SDA, 4 vijećnika SBB-a, 4 vijećnika A-SDA, 3 vijećnika SDP-a, 2 vijećnika SBIH, 2 vijećnika BPS-a i 1 vijećnik NL. Glasali ste i za to da klubove vijećnika imaju SDA, SBB, A-SDA, SDP, SBIH i BPS. Pogledajte šta se desilo od vaše izborne volje.

S poštovanjem,
Dejan Šćepanović
scepanovic.dejan@visoko.gov.ba