Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vareš, Olovo, Visoko i Goražde u Sarajevskom kantonu

altStručni tim, koji po uputama američkoga Veleposlanstva u BiH od početka ove godine radi na preustroju FBiH, u idućim će danima pokušati usuglasiti sve pojedinosti oko preporuka za promjene granica i veličina pojedinih županija. Pravni stručnjaci su u četvrtak bili u Livnu, prije toga su obišli nekoliko drugih lokalnih sredina i u kontinuitetu pretresaju glomazne općinske birokratske aparate i nerealna i neodrživa primanja lokalnih moćnika i vijećnika. Dnevni list je i ovoga puta ekskluzivno u prigodi otkriti neke iznimno intrigantne “flomasterske rukotvorine” pravnih stručnjaka koje se razumljivo skrivaju daleko od očiju znatiželjne javnosti.

Anomalije u općinama

Kako pouzdano doznajemo, već se sada zna da će pravni tim predložiti američkome veleposlaniku Patricku Moonu da Sarajevska županija bude znatno veća nego do sada. Stručnjaci su praktično suglasni da tu županiju, naravno pod uvjetom da parlamenti potvrde takve preporuke, čini čak 13 općina. Po tom novom, pažljivo razrađivanom prijedlogu na temelju zemljopisnih, prometnih i financijskih pokazatelja općine Vareš, Olovo, Visoko pa i Goražde bi ušle u sastav Sarajevske županije. Kao što je poznato, tu županiju trenutačno čine sljedeće općine: Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža, Hadžići, Trnovo, Ilijaš i Vogošća. Velika se novina predlaže kod nadležnosti Grada Sarajeva. Stručnjaci su nakon brojnih razgovora s predstavnicima Gradskoga vijeća i Uredom gradonačelnika došli do neoborive spoznaje kako Gradskoj upravi Sarajeva treba debelo pojačati upravljačke i financijske nadležnosti. Grad trenutačno praktično ima simbolično značenje, nema izdašnije financije poput drugih europskih metropola i ne koristi i ne upravlja svojim resursima. Dnevni list također doznaje kako je “američki tim” uvidio i prepoznao masu anomalija u funkcioniranju općina u FBiH. U tom kontekstu su praktično zgotovljene preporuke da se na lokalne zajednice prenesu neke vitalne nadležnosti sa županija, zapravo otklone primjetne nedorečenosti i preklapanja, ali da se u općinskim vijećima drastično smanji broj vijećnika i reguliraju njihove naknade. Prema našim informacijama, pravni tim je mišljenja kako vijećničke naknade uglavnom treba vezati za prosječne plaće, a ne da one budu stvar samovolje općinskih vlastodržaca. Samo površnim zakopavanjem po općinskim financijama došlo se do frapantnoga podatka da su mnoge lokalne zajednice u FBiH poput glodavaca na putu samouništenja. Podižu se čak i krediti u komercijalnim bankama da bi monstruozni birokratski aparat preživljavao.

Prekrajanje županija

Indikativno je da su se pravni stručnjaci fokusirali na Sarajevsku županiju i da su uglavnom učinkovito finiširali preporuke za njezin preustroj. Nekako je redoslijedom bilo za očekivati da se na stolu nađu i druga područja u FBiH. Naš izvor tvrdi kako oko najtežega dijela misije pravnoga tima, teritorijalnoga prekrajanja i ustavnoga preustroja onih najosjetljivijih županija poput Srednjobosanske ili Hercegovačko- neretvanske županije, zapravo, još nema ozbiljnijih zadiranja, a kamoli uzimanja flomastera u ruke. Uz to nisu niti druge županije lagani zalogaj, svi imaju svoje apetite, različita viđenja i argumente. Kako ne bi zakočili i ugrozili dosadašnji apsolvirani ili započeti posao, pravnici su taj dio “muke” gurnuli pod tepih i on će biti predmetom pregovora u svibnju.
Nesporno je da se racionalizacija i tromost Federacije mora eliminirati, ali dvojba je gdje i koga “zakinuti” da “vuk bude sit i ovce na broju”. Bošnjački pravni stručnjaci ne žele čuti za opciju upadljivoga nacionalnoga okrupnjavanja. Nitko više i ne krije da su najtvrđi kamen smutnje središnja Bosna i Hercegovačko-neretvanska županija. Oko njih će trebati litre znoja proliti i mudrosti i pameti uložiti. Kada se usuglase preporuke oko tih županija, razgovarat će se o Tuzlanskoj županiji, sudbini Posavine te veličini i funkcionalnosti Zeničko-dobojske i Unsko sanske županije. Oko tih područja se još nije praktično ozbiljno razgovaralo. Postoji nekoliko varijanti oko kojih tek slijede pregovori. Američko Veleposlanstvo planira koncem svibnja ili u lipnju organizirati jednu veću konferenciju na kojoj bi se raspravljalo o preporukama stručnoga tima o preustroju FBiH nakon čega bi o tim preporukama odlučivale institucije u BiH. Temperatura iz dana u dan polako raste, ali “zamora materijala” nema i to ohrabruje.

Visoko.co.ba/Dnevni-list.ba

Posted in BiH