Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Riješite konačno pitanje pasa lutalica, jer primjer Adnana Ferhatovića sutra može biti vaša priča!

Pisali smo prije nekoliko dana o stvarnim vladarima visočkih ulica u istoimenom tekstu od 10. aprila pod naslovom “Stvarni vladari visočkih ulica“. Svakodnevno se dešavaju situacija u kojima ti nekontrolisani psi napadaju, kako prolaznike, tako i druge pse zajedno sa njihovim vlasnicima za vrijeme šetnje. Posljednji primjer od jučer je situacija u kojoj se našao naš sugrađanin Adnan Ferhatović, koji je svoje neugodno iskustvo podijelio sa prijateljima i na svom FB profilu. Njegovu priču prenosimo u cjelosti:

Na slici je moj pas, kućni ljubimac, SOCIJALIZOVANI i ZBRINUTI labrador retriver Eddie u operacionoj sali Veterinarske stanice Visoko. Sinoć, tokom normalne šetnje na povodcu u STROGOM CENTRU grada je napadnut od strane VEĆE GRUPE PASA LUTALICA koji su mu nanijeli povrede zbog kojih bi, da nije bilo brze i profesionalne reakcije veterinara g. Mirze Gazdića, iskrvario i uginuo.

Pitam se, da li je NORMALAN ŽIVOT u ovom gradu moguć, da li je moguće uživati u blagodetima proljeća i lijepog vremena sa svojom porodicom, djecom, kućnim ljubimcima ili je sve to postalo nesnošljivo i opasno? Da li nam je ugrožena sloboda kretanja kao jedno od osnovnih LJUDSKIH PRAVA? Mnogo je još pitanja, ali dva su najbitnija:

1. Do kada ćemo se u vlastitom gradu osjećati nesigurni?
2. Ko će biti napadnut slijedeći? Ovo je bio pas, sutra će biti nečije dijete, a tad će već biti kasno i uzaludno reagovati.

Molim Vas sve da svoje političke igre ostavite po strani i pobrinete se da se građani ovog lijepog grada u njemu budu i sigurni!

Adnan Ferhatovic

Dnevni Avaz je danas objavio priču o istorijskoj sudskoj presudi koja se desila u Zenici, a upravo je vezana za pse lutalice:

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je prvostepenu presudu Općinskog suda, čime je prva presuda u BiH zbog ugriza psa lutalice postala pravosnažna, saznaje «Dnevni avaz».  Prije jedanaest mjeseci, sudija Općinskog suda u Zenici Adnan Baručija presudio je da je Općina Zenica propustila da, prema važećem zakonu, prikuplja pse lutalice u Azil i spriječi mogućnost da napadnu njene građane, te se obavezuje da plati na ime pretrpljenog straha Zeničanki Paši Jaganjac 4.200 KM.

Prva sudska presuda kojom je vlast kažnjena zbog nerada u oblasti regulisanja kretanja i ponašanja pasa lutalica u državi, što je definisano Zakonom o dobrobiti životinja, bila je na provjeri, po žalbi Općine, ali je nakon nepune godine, viši sud utvrdio da je sudija Baručija postupio ispravno.

Općinu je sudija presudom obavezao da plati i sudske troškove (1.134, 52 KM), te kamate koje teku sve do pravosnažnosti presude.

Napad se dogodio 27. aprila  2011. godine oko sedam ujutro između zgrade «Kineski zid» i Potočke džamije u Zenici, od strane psa koji je, prema žrtvi, imao «žutu markicu na uhu», što znači da je prethodno sterilisan i vakcinisan uokviru akcije koju provode udruženje «Šapa» i Općina Zenica.

Iako se Općina pokušala «vaditi» da Zakonom nije jedina nadležna, sud je utvrdio da je njenim važećim odlukama upravo ona komunalna zajednica koja brine o komunalnom redu, pa i zbrinjavanju pasa lutalica.

Sud je angažovao ljekare više oblasti, pa je osim fizičkih ozljeda utvrđeno da pomenuta Zeničanka već mjesecima nakon napada ne smije sama izaći iz stana, te da ima veliki strah, čak i kad ima pratnju.

Nakon «istorijske odluke» sudije Baručije, dvadesetak Zeničana odvažilo se i tužilo Općinu Zenica i Federaciju, a sudije su na ročištima uglavnom koristile primjer i postupke sudije Baručije. Za sada niti jedna slučaj još nije okončan, ali će pravosnažnost prvog «pionirskog» slučaja uveliko pomoći da napadnuti Zeničani ipak traže svoja prava.  Godišnje napad pasa u Zenici doživi oko 600 osoba.