Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Turisti preplavili bosanske piramide

altSubota 13. aprila 2013. bio je dan kada su bosanske piramide bile atrakcija dana. Stotine turista je došlo u bosanski gradić Visoko gdje se nalaze prve auropske piramide s mrežom praistorijskih podzemnih tunela i prostorija. Sto trideset privrednika iz Beograda i Novog Sada okupljenih u poslovnu mrežu SC Net, su posjetili Visoko samo dvije sedmice nakon što im je dr. Semir Osmanagić održao predavanje na seminaru u beogradskom hotelu “Metropol” i pozvao ih u posjet ovim uzbudljviim lokacijama. Odvojili su čitav dan za posjetu Vidikovcu, Podzemnom labirintu Ravne i Bosasnkoj piramidi Sunca u pratnji vodiča Fondacije, ali i direktora Semira Osmanagića. Lojalni gosti Bosanske doline piramida, Mađari, i ovaj put su zastali u Visokom kao nezaobilaznoj tački njihove turneje po BiH i Hrvatskoj. Tridesetak Zagrepčana također su osjetili ljekovite karakteristike tunela i podzemnih komora. Njima su se pridružili i turski vojnici SFOR-a, američki, austrijski, slovenski, norveški i bh. gosti.

Tim Fondacije je na efikasan način primio velike grupe istovremeno, a zadovoljstvo posjetilaca nije pomutio nedostatak turističke infrastrukture u Visokom (nepostojanje javnog WC-a, adekvatnih parking mjesta, širokih prilaznih puteva, šoping centara i sl.).

Bosansku dolinu piramida su po prvi put posjetili i novinari turske novinske agencije “Anadolija”, koji su svjedočili razvoju tranzitnog arheološkog turizma u BiH.