Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Premijer Fikret Plevljak i ministar Mirko Trifunović podržali srednjoškolce na Federalnom takmičenju iz matematike u Visokom

altU organizaciji Udruge matematičara Ruđer Bošković, u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom održano je, tradicionalno, dvadeseto Federalno takmičenje iz matematike za srednje škole koje nastavu pohađaju po hrvatskom planu i programu. Na takmičenju je učestvovalo 195 učenika iz 33 škole, sa područja Federacije BiH, od Neuma do Orašja. Dvanaest najboljih matematičara učestvovat će na državnom takmičenju Bosne i Hercegovine. Otvarajući takmičenje, Mirko trifunović, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona je istakao da su takmičari-srednjoškolci na federalnom takmičenju samim učešćem ostvarili pobjedu.

-Rečeno je da je matematika nauka mladih i ne može biti drugačije. Matematika zahtjeva gimnastiku mozga, a takvu gimnastiku, svojom izdržljivošću i gipkošću, najbolje reproducira mladost. Nalazite se u Zeničko-dobojskom kantonu, u Visokom, gdje mi s ponosom ističemo prisutnost bh. raznolikosti. U Visokom imamo višedecenijsku instituciju Franjevačku klasičnu gimnaziju, kao takvu jedinstvenu u BiH, imamo medresu „Osman ef. Redžović”, imamo Gimnaziju „Visoko” i MSŠ „Hazim Šabanović” na što smo ponosni u Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport i u Vladi ZDK. Znam da imate mnogo upitnika, kakve će te rezultate postići, ali vam želim reći da ste vi, samim učešćem na ovom takmičenju, zaista i pobjednici, istakao je ministar Trifunović, obraćajući se mladim matematičarima.

Svečanom otvorenju federalnog takmičenja iz matematike prisustvali su predstavnici Općine Visoko, PMF u Sarajevu, UO Društva matematičara RS i Bruno Bojić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.