Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Mahiru Šahinoviću nagrada “Press vitez” za kolegijalnost bez granica

Zbog odluke Ministarstva kulture Republike Srbije da obezvredi budžet sa 8.000 na 5.000 evra, i najzad uz postavu nove vlasti na 1450 evra subvencije za godinu rada, TV Festival Press vitez obratio se kolegama za podršku, zbog  nečije očite želje da se najprestižniji, a za državu najjeftiniji novinarski festival, tendenciozno uništi. Najlepše pismo podrške dobili smo od Mahira Šahinovića iz Sarajeva, zbog kojeg ga nagrađujemo honoris causa (počasnom) Zlatnom medaljom Press vitez za kolegijalnost bez granica. Sledi pismo Bratislavu Petkoviću zbog kojeg smo uvereni da je vredelo raditi u teškim uslovima sve ove godine.

PISMO PRENOSIMO U IZVORNIM OBLIKU ELEKTRONSKE POSTE, BEZ LIČNIH PODATAKA.
Postovani,

Zaista mi je bilo zao (a i sad mi je zao) kada sam dobio Vas e-mail sa molbom za pomoc. Moje ime je Mahir Sahinovic i radim kao istrazivacki novinar u Centru za istrazivacko novinarstvo u Sarajevu, jos od 2008. godine.

Kada je organizovan prvi festival Press Vitez 2006. godine, bio sam novinar na TV Hayat u Sarajevu. Te godine je Veldin Custovic moj kolega, a poslije i urednik, dobio specijalnu diplomu za prilog o covjeku koji prica i pjeva… unazad 🙂

Sjecam se koliko nam je bilo drago i koliko smo bili ponosni na njegov uspjeh, ali nam je bilo jos draze sto je priznanje dobio bas u Srbiji! To bio jedan od onih momenata kada osjecate da su ona ruzna vremena, muka i tragedija sa pocetka devedesetih, da je sve ono sto je bilo lose sada iza nas, da opet zivimo u vremenu kada se postujemo, saradjujemo… i volimo!

Na drugom festivalu Press Vitez 2007. godine, moj prilog je predstavljao TV Hayat. U njemu sam na satirican nacin obradio temu o prevelikom broju rupa i ostecenja asfalta, igrajuci golf na ulicama glavnog rada BiH. Vitez nisam postao, ali je prilog bio u uzoj konkurenciji. I opet nam je bilo drago…

Nadam se da ce srbijanska vlast uvidjeti da grijesi kada osporava znacaj i vrijednost ovog Festivala. Kolicina novca koja vam je potrebna za organizaciju, bukvalno je mizerna i trebalo bi ih biti sramota sto od toga prave bauk.

Sa ovim cu zavrsiti moje rijeci podrske:

Korupcija u bilo kojoj od ovih nasih napacenih balkanskih zemalja, taj iznos koji trazi ovaj Festival “pojede” prije pauze za dorucak. Nadam se da ce Press Vitez prezivjeti nebrigu odogovornih i postati jos veci i bolji, jer ono sto te ne ubije – to te ojaca!
S postovanjem,

Mahir Sahinovic, novinar
Center for Investigative Reporting in Sarajevo
Organized Crime & Corruption Reporting Project

www.tv-festival.org/Visoko.co.ba