Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kako unaprijediti rad Kantonalne skupštine

Danas je u sjedištu Vlade ZDK održan prvi radno-konsultativni sastanak Skupštinskih zastupnika sa premijerom Vlade i ministrima s ciljem direktne komunikacije izvršne i zakonodavne vlasti. Održavanje Radno konsultativnih sastanaka izvršne i zakonodavne vlasti usvojio je Kolegij Skupštine na prijedlog premijera Vlade Fikreta Plevljaka, koji je ovom priliko obrazložio razloge za njihovo održavanje.

– Politička utakmica čije rezultate želimo pokazati putem medija svojim biračima ne smije biti smetnja radu same Skupštine, čije su sjednice postale maratonske i naporne, uglavnom zbog prvog dijela predvidjenog za zastupnička pitanja. Ako ti motivi nama umanjuju efikasnost u drugom dijelu Skupštine kada trebamo donositi zakone, odluke i rješenja bitna za život građana, to onda nije dobro – kazao je premijer Plevljak.

Očekivanja od prvog sastanka, kojemu je prisustvovalo manje od polovine zastupnika nisu velika, rečeno je danas, ali s obzirom na to da imaju tendenciju redovne prakse i čvršću saradnju Skupštine i Vlade, olakšan rad na sjednicama Skupštine očekuje se uskoro.