Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Prevent poziva na iznalaženje kratkoročnih metoda

altPrevent Leather želi informisati javnost o trenutnim aktivnostima kada je u pitanju izazov tretmana organskog otpada.  Kao što je javnost upoznata, ovaj proizvođač kože za premium klasu autmobila  se već duži period suočava sa izostankom dugoročnog i održivog rješenja za zbrinjavanje dijela organskog otpada. Ovaj dio otpada koji je izazov u saniranju iznosi tek jednu trećinu ukupne količine koja nastaje u prozvodnji kože.  U cilju iznalaženja dugoročnog rješenja, Prevent Leather aktivno sarađuje sa svim relevantnim učesnicima u procesu upravljanja otpadom a koji uključuju kantonalna i federalna ministarstva, te inspekcije iz ove oblasti. U tom smislu identificirane su dugoročne metode zbrinjavanja ovog otpada.

U međuvremenu, otpad je nužno zbrinjavati. To je moguće jedino kroz kratkoročno jednokratno rješenje. S ovim problemom upoznati su već lokalna zajednica, kantonalna ministarstva, federalne institucije i komunalna preduzeća. U tom smislu, Prevent Leather je kontaktirao sa JKP Vilenica Čistoća, Novi Travnik koji je nakon uvida u otpad odobrio kratkoročno jednokaratno zbrinjavanje otpada u ograničenim količinama.  Dogovorena je sanacija četiri kamiona otpada. Unatoč dobroj namjeri JKP, institucija i Preventa akcija nije donijela željene rezultate.

Još jednom pozivamo relevantne općinske, kantonalne i federalne institucije da nastave raditi sa Prevent Leatherom na iznalaženju kratkoročnog rješenja koje će osigurati rast izvoza Bosne i Hercegovine te zadržavanje radnih mjesta.