Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kontrola vozila sa inostranim tablicama i alkoholiziranosti vozača

altObavještavamo javnost da će policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, u vremenskom periodu od 29.03.2013. godine (petak), od 15.00 sati, do 01.04.2013. godine (ponedjeljak), do 23.00 sati, na svim putevima na području našeg kantona, realizirati akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, sa posebnim akcentom na kontrolu vozila sa inostranim registarskim tablicama. U cilju kvalitetnijeg dokumentovanja ovih prekršaja i načina sankcionisanja vozača motornih vozila sa stranim registarskim oznakama, u Upravi policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona je sačinjena interna baza sa podacima o vozilima koja su registrovana kao počinioci prekršaja na stacionarnim radarima instaliranim na magistralnom putu M-17, u Zenici, Žepču, Maglaju i Tešnju, i ova baza podataka se svakodnevno ažurira. Prilikom zaustavljanja i kontrolisanja vozila sa stranim registarskim tablicama, sve policijske stanice na području iz nadležnosti ovog ministarstva koriste podatke iz navedene baze, provjeravaju iste, te po izvršenoj provjeri u bazi, ukoliko ista bude pozitivna, vozača sankcionišu. Napominjemo da navedeni stacionarni radari evidentiraju daleko veći broj prekršaja koje su počinili vozači koji su upravljali vozilima sa stranim registarskim tablicama u odnosu na broj prekršaja koje su počinili vozači sa bh. registarskim tablicama, tako da će se sa poduzimanjem navedenih aktivnosti nastaviti i u narednom periodu.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona poziva sve vozače da se pridržavaju zakonskih propisa u saobraćaju, kako bi zaštitili sebe, lica koja prevoze, te druge učesnike u saobraćaju.

 

U cilju smanjenja broja saobraćajnih nezgoda sa teškim posljedicama i stvaranja visokog stepena bezbjednosti odvijanja saobraćaja na svim putevima na području Zeničko-dobojskog kantona, policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona će u vremenskom periodu od 29.03.2013. godine (petak), od 15,00 sati, do 30.03.2013. godine (nedjelja), do 23,00 sati, vršiti akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, sa posebnim akcentom na kontrolu alkoholiziranosti vozača. Aktivnosti policijskih službenika u naznačenoj akciji bit će usmjerene na preduzimanje represivnih mjera prema vozačima za koje se utvrdi da su počinili naznačeni i druge prekršaje, te će se sankcionisati i drugi učesnici u saobraćaju u slučajevima kršenja propisa iz Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH. Uprava policije apeluje na vozače da se pridržavaju zakonskih odredbi u pogledu uslova pod kojima mogu upravljati vozilom, te da se pridržavaju svih saobraćajnih propisa, kako bi zaštitili sebe, lica koja prevoze, te druge učesnike u saobraćaju.