Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Prošli put ih bilo 9, a sada 8

altSastanak visočke opozicije danas nije donio ništa posebno vrijedno pažnje. Još uvijek se kalkuliše i vjerovatno na taj način podiže cijena onog trinaestog vijećnika tako željenog od strane SDA kako bi i zvanično mogli zagospodariti kako zakonodavnom tako i izvršnom vlašću. Ono što je izvjesno jeste da su SBB, SDP i BPS otprilike usaglasili stavove, ostaje nejasno šta se dešava sa rasutim kadrovima A-SDA kojih je u ovom trenutku troje: Minela Ahmić, Nermin Sudžuka i Elvir Špiodić. Indikativno je da se na današnjem sastanku nije niko pojavio od predstavnika A-SDA, da li iz razloga što nemaju šta da ponude ili iz razloga što su se predomislili, možda ćemo saznati već na današnjoj sjednici OV Visoko ovisno od toga kako se bude ponašala i kako bude glasala Minela Ahmić za koju se špekuliše kako se vratila u staro jato. Ono što je izvjesno jeste da OS SBiH utvrđuje pazar i igra igru čistog interesa, navodno na novu turističku avanturu u organizaciji turističke agencije SDA iz Visokog i upoznavanje okupatora za čije vladavine je Bosna najmanje bila država putuju i Vahid Hećo, Mirzeta Džonlagić i Salih Purišević. Povratak sa Bosfora možda konačno razriješi već dosadno političko iščekivanje oko zakonodavne prevlasti pa tako i ovi “Nezavisni” uz ovaj prefiks nezavisni postanu i “Nebitni klub vijećnika”.

Možda je u konačnici i najpoštenije prepustiti Visoko SDA i SBiH koji su svakako u zadnjih 20 godina bili stvarna vlast u Visokom i sve što imamo danas kao društvenu zbilju njihovih je mozgova djelo, unatoč infantiloj potrebi da u javnim nastupima pokušavaju skinuti breme političke gluposti svojih prethodnika nazivajući ih bivša vlast. Koja uistinu i jeste bivša, ali njihova vlast, koje se i tada kao i danas zvala SDA i SBiH. Svi dugovi koji postoje, kompletno stanje u javnom sektoru i privredi, svi dugovi koji postoje i danas su ustvari njihovi dugovi. Sa druge strane ova opozicija kakva jeste iskreno i ne zaslužuje ništa bolje od ovoga što predstvalja danas, a to je ovih 8 ruku u Vijeću, možda im je čak i to previše ako se realno sagleda situacija ko su i šta su. Izdajice birača Adnana Frljka, Aidu Zerdo i Delilu Novokmet-Halilović ne treba ni pominjati, njihovo ponašanje dovoljno govori o njihovom ljudskom karakteru, moralu i političkom poštenju. Ne treba zaboraviti i one koji su se odmah nakon implementacije izbornih rezultata odrekli svojih mandata: Asmir Hodžić, Adem Hindija, Dinka Omanović.

SDA-ovih 12 i opozicionih 8 trenutnih vijećnika čine još uvijek neizvjesnim sadašnji sastav OV Visoko, sve će biti jasnije na osnovu današnjeg ponašanja “Nezavisnih” i “ZaBiH” voljom građana izabranih vijećnika. S tim što nije isključeno da na isti način kako je SDA “kupila” ili “ucjenila” neke vijećnike da pređu u njihove redove, malo bogatiji i društveno angažovaniji pojedinci sa viškom novčanica za potrebe takve vrste zabave na identičan način kupe “neuhljebljene” SDA vijećnike.