Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Partijski interes iznad interesa naroda

altDa su interesi političkih partija i pojedinaca koji upravljaju tim partijama iznad interesa naroda dosad je to mnogo puta dokazano, a najsvježiji primjer koji dokazuje ovu konstataciju je primjer mjesne zajednice Buzić Mahale, tačnije izgradnja puta između Seoče i Buzić Mahale koji bi se trebao uraditi neposredno prije  rekonstrukcije mosta u naselju Dobrinje na regionalnom putu Kakanj-Visoko, kako bi se isti mogao koristiti kao alternativni put za Kakanj i dalje.

O ovom problemu i prelamanju interesa partija preko leđa građana, koji bi prema predizbornim obećanjima trebali biti na prvom mjestu, govorili smo prije par dana. Podjsećanja radi, tada smo kazali da su predstavnici mjesne zajednice Buzić Mahala uputili projekat tog puta nadležnoj resornoj službi u našoj Općini, a na kolegiju općinske načelnice je trebalo biti odlučeno da li će ovaj projekat završiti na višim nivoima vlasti sa kojih bi se za ovaj projekat prema našim saznanjima mogla obezbjediti sredstva.

Projekat nije upućen u Kanton uz obrazloženje da će se formirati zajednička komisija sastavljena od predstavnika mjesne zajednice Buizić Mahale, Dobrinja, predstavnika Kantona i Općine. Dobro je našim građanima poznato da kad  vlast hoće da posao ne završi onda se formiraju različite komisije koje se često puta  nikad i  ne sastanu.

U konkretnom slučaju izgradnja puta nije  samo interes Buzić Mahale i Seoče, to je interes  cijele općine Visoko, obzirom da će jedan dio građana općine Visoko koji svakodnevno putuje prema Kaknju i Zenici tokom rekonstrukcije mosta u Dobrinju biti izložen dodatnom  trošku i opterećenju i onako oronulog porodičnog buđeta.

Uzmite samo na primjer da stanovnici mjesne zajednice Radovlje koji krenu u Kakanj ili Zenici moraju doći prvo u Visoko, zatim uredno platiti putarinu koju svakako plaćaju kroz gorivo, registraciju i ko zna kroz šta još. Od ovog neće biti izuzeti ni ostali građani koji putuju prema Zenici i Kaknju, tj. morat će, htjeli ili ne, plaćati i onako preskupi autoput. Međutim, to u ovom trenutku ne interesuje nikog, niti u Općini niti u Knatonu. Resorno kantonalno ministarstvo je po svim uzusima prvo trebalo da sagleda i obezbijedi alternativne puteve pa da tek onda ide u rekonstrukciju mosta. Suprotno od navedenog, njima je najvažnije da su proveli tendersku proceduru i da je izabran najpovoljni izvodžač radova, ili jedan u nizu velikih privrednika koji su uredno putem postupka Javnih nabavki spojeni sa pipom zvanom budžet. Mnogi od ovih pipića kada bi se skinuli sa te državne pipe ne bi imali niti za kahve. Ostaje još samo da se vidi kako će nama biti, ali na kraju krajeva to nije to nije nikome ni važno, a najmanje našim vlastodršcima. Svježa su nam sjećanja kako i na koji način je tekla rekonstrukcija jednog od dva mosta u Dobrinju i sa kavim problemima su se građani i privrednici susretali ali iz svega niko nije izvukao nikakvu pouku, ili bolje reći nije ni htio da izvuče. Zašto bi izvlačili pouke i popravljali stanje ako niko nizašta ne odgovara? Zna narod zbog čega i zašto projekat nije završio u Zenici. Nadati se da će to narodu na um pasti kad prvi naredni put dođe za glasačku kutiju.

S druge strane je indikativno da je resorna općinska Služba prihvatila inicijativu za asfaltiranje podloge rukometnog igrališta. Posebno je zanimljiv planirani način realizacije ove inicijative. Vrlo mudro aktualna vlast je prebacila lopticu na više nivoe vlasti, odnosno sredstva za ovu namjenu pokušat će se iznaći na većim nivoima na kojima glavnu riječ vodi SDP. Ubijeđen sam da se ova ideja neće realizovati sa viših nivoa, jer su hazne prazne a ima prećih proriteta od igrališta, zato je općinska vlast i pristala da ovu inicijativu uputi na više nivoe. Ovim potezom vlast je zamazala oči biračima i pokazala da je spremna da podrži i prijedloge opozicionara, a s druge strane se ogradila ako ne dođe do realizacije navedene ideje i svakao vruć krompir prebacila ezdepeovcima koji, ako preko svojih ljudi na višem nivou ne iznađu sredstva za realizaciju svoje inicijative, gube političke poene, a s druge strane redizaijnirana visočka vlast dobiva poene. Nažalost, to je danas tako. Ne daj Bože da svi zajedno lobiramo kod svojih za interes građana Visokog, gdje bi nam kraj bio.

Slijedom navedenog logično je bilo da općinska vlast traži sredstva sa viših nivoa i zatraži i sredstva za izgradnju puta Buzić Mahala – Seoča, za što postoje realne indicije da bi se  sredstva za ovu namjenu mogla dobiti na višim nivoima vlasti. Ništa vlast ne gubi ako i ovaj projekat pošalje na više instance vlasti ili ne gubi samo ako se gleda iz ugla normalnog čovjeka, kojem je u interesu postizanje kolektivnog interesa.

Dakle, aktualna vlast prihvata samo one ideje i sugestije koje neće biti po njihovom „džepu“ a ujedno se mogu ograditi i kazati da neki drugi ne vole ne daj Bože Visoko pa neće da poguraju visočke projekte.

Šta je od svega po srijedi, vidjet ćemo u narednom periodu.