Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Savjetnik za Lijanovića tražio reket od Kurgaša

Refik Kurgaš, predsjednik Nadzornog odbora firme “Brovis” Visoko, koja posluje u sastavu Grupacije “Akova”, prijavio je policiji i Vladi Federacije BiH da su ga zvaničnici Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, na čijem je čelu ministar Jerko Ivanković Lijanović, pokušali reketirati, saznaje “Dnevni avaz”. Konkretno, u prijavi koju je podnio, Kurgaš je za reketiranje direktno optužio Lijanovićevog savjetnika Suada Čamdžića.

Šokantna ispovijest

Kurgaš je u izjavi za naš list potvrdio navode iz svoje šokantne ispovijesti o događajima koji su se nedavno zbili u hotelu “Holiday Inn” u Sarajevu, gdje ga je, kako je rekao, pozvao ministar Lijanović kako bi raspravili o njegovom zahtjevu u vezi sa podrškom po osnovu kapitalnih ulaganja u poljoprivredu.

Ministar se nije pojavio, jer je otputovao u Crnu Goru, ali me je tamo dočekao Suad Čamdžić, koji mi je doslovno rekao: “S obzirom na to da je vaš zahtjev malo nejasan, ako ministar i stisne m… pa vam potpiše podršku, morate mu u kešu vratiti 75.000 KM” – ispričao nam je Kurgaš šta mu se desilo na sastanku.

Naveo je kako je znao da je u tom momentu reketiran te je Čamdžiću rekao da mu ostavi vremena kako bi razmislio. U međuvremenu se obratio Policijskoj stanici u Visokom, tačnije komandiru Edhemu Omeroviću, koji ga je uputio Federalnom MUP-u i SIPA-i.

Kurgaša je poslije nekoliko dana, kako je ispričao, kontaktirao Čamdžić, upitavši ga šta je odlučio, na šta mu je on odgovorio da neće pristati ni na kakvu ucjenu.

Kriminalne radnje

Tog sam se dana sreo i sa ministrom Lijanovićem, kome sam ispričao šta se desilo i pitao sam ga zna li on da sam Bošnjak i da ću, kao takav, prije umrijeti nego pristati na ucjene i reketiranje te sam mu kazao kako ga nije stid da mi pošalje Bošnjaka da me reketira. Na to je ministar samo kimao glavom i ponavljao: “Da, da, da… u pravu si” – istakao je Kurgaš.

Naglasio je da je sve ovo prijavio i federalnom premijeru, kazavši da očekuje hitnu reakciju kako Vlade, tako i pravosudnih organa u vezi s kriminalnim radnjama u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH.

Čamdžić: Niti znam čovjeka niti su to moji poslovi

Prozvani Čamdžić negirao je Kurgaševe tvrdnje, kazavši da uopće ne zna o čemu se radi.

– Niti znam čovjeka niti sam ikada čuo za njega. To uopće nisu moji poslovi. Ja sam savjetnik ministra za finansije i međunarodne poslove i nemam veze sa poticajima. Nije mi jasno odakle sada to. Nekada su me zvali da posjetim tu firmu, a znam da se direktorica zove Izeta – kazao je Čamdžić.

Avaz/Visoko.co.ba