Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Pandorina kutija” je otvorena, ostaje da vidimo poštenje i dosljednost onoga ko je otvorio

altBio je to interesantan petak, sadržajniji nego obično. Dario je već bio u Zenici jer je radio prenos utakmice BiH – Grčka za Radio Federacije sa još jednim listom naše gore Jadrankom Fejzićem, Nusret je završavao priču za Avaz o Medresi Osman ef. Redžović sa direktorom Dženanom Handžićem, Sabina se pripremala za rođendan, a ja sam bio u Pionirskoj dolini, tačnije na Poljicama sa grupom Zabranjeno Pušenje, ekipom FTV-a i portala www.federalna.ba snimajući priču o njihovom novom albumu i spotu koji su upravo snimali za pjesmu “Boško i Admira” koja najavljuje izlazak novog albuma. Dakle, nesvjesno smo svi pomalo zapostavili Visoko.co.ba. Dok smo snimali prve kadrove intervjua sa Sulom, stiže mi poruka od prijatelja: “Je l’ to nećeš da objaviš ovo saopštenje iz Općine vezano za Groblja i Asmira?”. U tom trenutku nisam imao pojma o čemu se radi, niti o kakvom saopštenju, pogledah svoj mail, nisam dobio ništa, pošaljem poruku Nusretu pošto njemu dolaze sva zvanična saopštenja iz Općine i dobih odgovor da će mi se uskoro javiti. Naravno, čim je mail stigao i čim smo bili u prilici isti je i objavljen suprotno uvriježenom mišljenu onih koji bi nas voljeli svrstati bilo gdje, jer im je to potrebno kao kohezioni faktor stabilnosti unutarstranačkog nametnutog poretka u svhru lakšeg funkcionisanja i stalne borbe sa izmišljenim i umišljenim neprijateljem.

Neću sada ulaziti u suštinski sadržaj niti onoga što je načelnica Amra Babić poslala kao potpisnik saopćenja za javnost, a vezano za direktnu prozivku JKP “Gradska groblja” za sumnjivo poslovanje, niti u reagovanje iz Gradskih grobalja gdje je pojašnjeno kako i zašto je došlo do 1.202.148,69 KM “neosnovanog bogaćenja”. U svemu ovome jedna druga stvar je jako interesantna. Načelnica Babić je otvorila “Pandorinu kutiju”, zbog čega joj javno dajem potpunu podršku, iznosim riječi hvale za hrabrost da konačno zagrebe po površini svih visočkih sumnjivih poslova, ali samo pod uslovom da bude dosljedna i ide do kraja. Želim da vjerujem da će tako i biti, nadam se da pod lupom javnosti u obliku ovakvih saopštenja za javnost koja dolaze iz Općine neće biti samo pojedinci iz stranaka koje nisu dio redizajnirane SDA, hoću da se nadam da to neće biti i samo oni bivši, kako ih zovu “stari SDA-ovci” koji su se usprotivili sadašnjem “timu mladih i sposobnih ljudi”, volio bih da Visoko.co.ba bude medijski pokrovitelj akciji razotkrivanja svih visočkih lopova u zadnjih 20 godina ali opet kažem pod uslovom da svi imaju isti tretman, koliko god to bilo teško i koliko god to donosilo nemirne snove neredne četiri godine jer i iz najbližeg trenutnog okruženja načelnice Babić ima onih koji su na najbezobrazniji način krali od ovog naroda i od Visokog.

Javna preduzeća su ono gdje se stranke najviše rastaljuju i gdje pojedinci unutar stranaka traže svoje interese. “Gradska Groblja” i nisu neko javno preduzeće gdje bi zaslužni članovi stranke baš voljeli da rade, mnogo primamljivije je recimo raditi u JKP”Visočica”, “Visokogas” pa zašto ne i na TV Visoko. Najveća pljačka Visokog od rata na ovamo je radnja koja traje i još uvijek je aktuelna, a vezana je za Zemljoradničku zadrugu. Visoko.co.ba je na najopsežniji mogući način pisao o tome, analizirao sve do najsitnijih detalja, ukazao na sav kriminal, svi poslijeratni lopovi ili kako se vole zvati “uspješni privrednici” čarili su nešto na toj savršenoj otimačini. U noramlnim društvenim uređenjima, nakon iznošenja u javnost svih podataka oko Zemljoradničke zadruge, već narednog dana istražni organi ili bi uhapsili novinara koji laže i iznosi netačne informacije u javnost ili bi sproveli istragu oko “neosnovanog bogaćenja” pojedinaca. U Visokom se naravno nije desilo ništa. Lično sam prije dvije godine ako se dobro sjećam u ugostiteljskom objektu Verdi Amri Babić, tadašnjoj ministrici finansija u vladi ZDK, pokazao te papire na osnovu kojih sam pravio istraživanje i priču o najvećem poslijeratnom lopovluku u Visokom i spreman sam opet svu tu dokumentaciju (ORIGINALE) dati na uvid kako bi se sprovela istraga nakon koje u Visokom više ništa ne bi bilo isto, a sam izgled grada i ulaska u grad bi izgledao drugačije zbog otete zemlje kupljene po smiješnim cijenama i sumnjivim finansijskim transakcijama.

Posebna priča su postratni visočki neimari koji su totalnim urbicidom promijenili nakaradno izgled Visokog, tu posebno kao medij želimo biti saradnici načelnice Babić ako ima hrabrosti da poruši sve nelegalno izgrađeno u Visokom i sve ono što trenutno nema građevinske, urbanističke i druge dozvole zbog kojih pojedini uposlenici Općine Visoko imaju i uslovne zatvorske kazne. Neka izađe u javnost i neka vidi Visoko sve sudske presude oštećenih u Visokom koji nemaju snage i političke moći da istjeraju pravdu i dokažu prevaru i nepravdu koja im je načinjena. Treba Visoko da zna i ko su lešinari koji žele pokrasti i pod plaštom općeg interesa oteti i ono malo što je ostalo da nije pokradeno, a vezano je recimo za KTK ili dijelove vojne imovine. Neka zna Visoko ko su pojedinci krivi za sve radničke suze onih koji su stvarali Vitex, Kovinu, KTK, Velepromet…. Ali tu treba dosljednost i poštenje, hrabrost i spremnost da se i najbližim saradnicima kaže da su lopovi. Baš kao i onim sa kojim se trenutno sarađuje u zgradi Općine,  a koji su vlasnici sumnjivih diploma i sumnjivih biografija koje su bile i predmetom SIPA-inih istraživanja. Treba to narod da zna, kao što treba da zna da trenutno ne štima na relaciji Općina – JKP “Visočica”, ne treba da bude javna tajna kako se sprema čistka u tom preduzeću. U deficitu dugovanja javnog sektora od 3,6 miliona KM, kako se navodi iz Općine Visoko, jasno je da ima svakoga pomalo, a najviše SDA budalaštine nastale svih ovih proteklih godina od čega se sadašnja SDA ne može oprati pričom o nekakvoj prošloj vlasti kada je i prošla, a i ona prije nje bila SDA vlast, to breme moraju nositi sa sobom i bili su ga svjesni prije lokalnih izbora.

Prepiska između Općine i JKP “Gradska groblja” može biti odličan početak jednog novog pristupa stvarima u Visokom, ukoliko Amra Babić ima dovoljno hrabrosti da se suoči sa svim što je očekuje kada malo dublje zagrebe po površini i kada shvati da se u Pandorinoj kutiji kriju i oni za koje se najmanje nadala da će ih tamo naći. A to će biti najveći ispit koji tek treba da položi.