Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Knjiga o jednom od najboljih Bošnjaka

altKnjiga “Hadži hafiz Husni Numanagić, šejh i muftija na razmeđu vremena”  autorice Amele Numanagić, promovirana je večeras u Medresi „Osman-ef. Redžović”.

O značaju djela pred mnogobrojnim gostima govorili su promotori: dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu prof. dr. Ismet Bušatlić, muftija travnički mr. Nusret Abdibegović i direktor Medrese prof. Dženan Handžić.

–  Ovom sam knjigom više nego zadovoljan jer se temeljito radila, radilo se s ljubavlju, poštovanjem i dostojanstvom, kako je i zaslužilo ime legende ovog kraja – rekao je na samom početku direktor Medrese Dženan Handžić, te dodao da je ovim djelom predstavljena slika vremena u kojem su Bošnjaci imali problem s identitetom a hadži hafiz Husni Numanagić bio je društveni reformator  tog vremena.

Hadži hafiz Husni Numanagić svoje je visoko obrazovanje sticao u Istanbulu, Kairu i Medini, a potom se vratio među svoje ljude i širio stečeno znanje. Stoga je dužnost svih nas da s dužnim poštovanjem čuvamo od zaborava ime univerzalnog genija – rečeno je večeras.

–  Moram priznati da je ovo za mene veoma važan dan. Vi ste, došavši u ovolikom broju, doprinijeli da on bude još veličanstveniji. Drago mi je da ste došli u ovolikom broju kako bismo zajedno odali počast ovom velikom čovjeku o kojem smo večeras govorili i sretna sam da je ova knjiga konačno ugledala svjetlo dana. Baveći se pisanjem i istraživanjem o ovom velikanu upoznala sam ga, zavoljela i nekako se vratila u vrijeme u kojem je živio i djelovao, i u svemu tome sam veoma uživala. Pored sreće koju osjećam zbog završetka ovog djela, osjećam i tugu jer se više neću družiti na taj način sa ovim velikim čovjekom – riječi su autorice Amele Numanagić. 

alt

„Ovo je knjiga o jednom od najboljih Bošnjaka” – zaključak je večerašnje promocije.